Starijima prevoz do punkta za vakcinaciju u svim mjesnim zajednicama na području Malog Zvornika

0
Starijima prevoz do punkta za vakcinaciju u svim mjesnim zajednicama na području Malog Zvornika

Mali Zvornik će u svakoj mesnoj zajednici za stare i osobe s ivaliditetom, koji nisu u mogućnosti da sami, bez teškoća dođu na vakcinaciju, obezbediti prevoz do punkta za imunizaciju. To je na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije potvrdio predsednik opštine Zoran Jevtić navodeći da je broj zaraženih koronavirusom u ovoj lokalnoj samoupravi u porastu i da je vakcinacija jedini način da se širenje infekcije zaustavi. On je preporučio građanima da nastave strogo da primenjuju propisane mere zaštite i da se odazovu vakcinaciji u što većem broju.

 

Da bi se sprečilo širenje zaraze tako što građani, dok čekaju rezultate testiranja, koriste vreme da obave različite poslove u institucijama, opštinska uprava i Dom zdravlja zaduženi su da osmisle tekst izjave koju će svaki pacijent pre testiranja potpisati. Građani će se tako obavezati na poštovanje propisa koji se odnose na sprečavanje svesnog i namernog širenja zaraze, što povlači zakonsku odgovornost, naveo je, između ostalog, Jevtić.

Iz Doma zdravlja su potvrdili da je broj obolelih od kovida-19 prošle nedelje bio u porastu i da je dnevno bilo oko 15 obolelih, kao i to da je od početka imunizacije protiv virusa korona u Malom Zvorniku vakcinu primilo 4.290 građana, a revakcinisano njih 1.750.

Na sednici Štaba je rečeno i to da je na području malozvorničke opštine zaraženo osam đaka, sedam učenika uzrasta od prvog do četvrtog razreda i jedan uzrasta od petog do osmog razreda, kao i četvoro zaposlenih. Oboleli su iz škola u Donjoj Borini, Radalju i Malom Zvorniku, a u izolaciji je određen broj učenika čiji su roditelji ili srodnici inficirani, a sa kojima su bili u bliskom kontaktu. Kako je potvrđeno iz policijske stanice u Malom Zvorniku, ukupno je 112 osoba na području opštine u samoizolaciji zbog infekcije koronavirusom ili kontakta sa obolelim osobama, a poštovanja izolacije kontrolišu službenici policije.

Inače, u okviru kontrola poštovanja protiepidemijskih mera na terenu, koje je u proteklih 15 dana policija sprovela u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, nisu zabeleženi značajniji prekršaji. Mali Zvornik je, kako je izneto na sednici Štaba, na prvom mestu po broju vakcinisanih među starijima od 65 godina, dok je u Mačvanskom okruga vakcinisano oko 15 odsto stanovništva.

Prema zaključcima donetim u petak na ovoj sednici, JKP „Drina“ nastaviće dezinfekciju javnih površina, a ponovo će obezbediti i određene količine dezinfekcionih sredstava, koja će biti deljena građanima. Dom zdravlja i opštinska uprava će, u skladu sa dopisom Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, obezbediti uslove i animirati građane za sprovođenje vakcinacije bez prethodnog zakazivanja. Kako bi se utvrdila potrebna količina vakcina, u preduzećima na području opštine i po mesnim zajednicama sprovedena je anketa na terenu koja je pokazala da je većina anketiranih zainteresovana za vakcinaciju, zaključeno je na sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.