Lovokradica krao kamere da sakrije trag, nadmudrili ga istinski lovci

Lovokradica krao kamere da sakrije trag, nadmudrili ga istinski lovci

Prema riječima naših izvora, ovaj Teslićanin je već neko vrijeme zadavao brige članovima teslićkog Lovačkog udruženja “Tetrijeb”, a uspjeli su da ga nadmudre upravo lovci.

– Lovočuvarska služba LU “Tetrijeb” otkrila je nedozvoljena sredstva za hvatanje životinja, uglavnom srneće divljači. Sa tim izazovom lovci su odlučili da se izbore, pa su u lovište postavili kamere kako bi snimile osobu koja nezakonito postavlja zamke i ubija životinje. Obaviješteno je i Tužilaštvo da će, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, Udruženje koristiti video-nadzor – rekli su u LU “Tetrijeb”.

Dodali su da je nedugo nakon postavljanja video-nadzora muškarac otkrio neke od postavljenih kamera dok je obilazio postavljene zamke.

– Njega su snimile one kamere koje nije mogao primijetiti, pa je nakon prikupljenih dokaza o izvršenom krivičnom djelu obaviještena Policijska stanica u Tesliću, čiji su pripadnici izvršili uviđaj na terenu i u roku od nekoliko časova rasvijetlili krivično djelo, te protiv osumnjičenog N. G. podnijeli krivičnu prijavu – saopšteno je iz LU “Tetrijeb” Teslić.
Saznajemo da je osumnjičeni na svoje zamke ostavljao kukuruz kako bi namamio divljač, dok je na drvetu iznad zamke kačio flašu napunjenu solju kako bi privukao srne.

Iz Policijske uprave Teslić, navodeći inicijale, saopštili su da Nedeljka G. terete za krivično djelo krađa.

– Policija je 6. aprila operativnim radom i istragom otkrila da je N. G. na području opštine Teslić ukrao dvije kamere vlasništvo jednog lovačkog udruženja. Istog dana Policijskoj stanici Teslić prijavljeno je da su u određenom vremenskom periodu na području opštine Teslić ukradene kamere koje su bile postavljene na stablima u jednom lovištu. Jedna kamera je pronađena i biće vraćena oštećenom udruženju – saopštila je policija.

Dodali su da će protiv osumnjičenog Okružnom javnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu krađa.

U Lovačkom udruženju “Tetrijeb” istakli su da je saradnja sa policijom u Tesliću na veoma visokom nivou i da ovo nije prvi slučaj koji je veoma uspješno riješen kada je u pitanju zaštita lovišta i divljači u ovom lovištu.

LOVOČUVARI
U LU “Tetrijeb” su istakli da je za sprečavanje krivolova i hvatanje osoba koje postavljaju zamke za životinje najviše zaslužna lovočuvarska služba.

– Naši lovočuvari su za vrijeme policijskog časa prošle godine otkrili i osujetili dva pokušaja krivolova. Između ostalog, otkriven je i odstrel srndaća u vrijeme lovostaja – ističu iz LU “Tetrijeb”.

Dodali su i da je tehnička opremljenost Udruženja na visokom nivou i da u većini lovišta ima dovoljan broj kamera koje, pored monitoringa o aktivnostima kretanja i brojnosti divljači, mnogo pomažu na efikasnoj zaštiti i čuvanju lovišta i divljači.