Grad Zvornik i fondacija IMPAKT realizuju program podrške preduzetništvu

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potpisao je sa izvršnim direktorom Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo Senaidom Đozom Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području grada Zvornika.

0
Grad Zvornik i fondacija IMPAKT realizuju program podrške preduzetništvu

Đozo je rekao da postoji prostor za napredak, odnosno za preduzetništvo, ukoliko se analiziraju neki od indikatora privredne aktivnosti kao što su nezaposlenost, broj poslovnih subjekata ili izvoz u Zvorniku.

„To je jedan od razloga zbog kojih smo danas ovdje. Impakt inkubator poslovnih ideja predstavlja program sveobuhvatne podrške, počevši od razvijanja preduzetničke svijesti, vještina pa do same obuke i konačno dodjele bespovratne finansijske podrške. Ono što mi uvijek potenciramo jeste mentorska i stručna podrška koju će preduzetnici koristiti do godinu dana, a vrijedi istaći da mi u suštini njih nikada ne puštamo tako da i danas radimo sa preduzetnicima iz 2018. godine i nastavićemo dok god fondacija postoji. Starosna dob nije ograničena, a bitno je istaći da će priliku za apliciranje imati i organizacije civilnog društva ukoliko planiraju da posluju po modelu socijalnog preduzetništva, kao i preduzetnici koji su osnovani do godinu dana prije objave javnog poziva.“

Biljana Milić, šef Odsjeka za uravljanje, razvoj i međunarodnu saradnju Gradske uprave Zvornik, napomenula je da sam program podrazumjeva nekoliko koraka.

„Prvi je tehnička podrška fondacije IMPAKT u uspostavi lokalnog partnerstva za zapošljavanje i preduzetništvo, a nakon toga i u izradi lokalnog plana za zapošljavanje i preduzetništvo. Planirano je da se objavi javni poziv za učešće u Inkubatoru poslovnih ideja i da se održi obuka za one koji se prijave. Izvršiće se odabir pet najboljih poslovnih ideja za koje će biti dodijeljena finansijska, kao i stručna i mentorska podrška. Ukupan zajednički fond Grada Zvornika i fondacije IMPAKT je 25.000 KM, a po jednom biznisu može se dodijeliti do 5.000 KM.“

Program se realizuje uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.