Ponovo u Tršiću uhapšeni krijumčari iz Pakistana, koji su preko Drine prevozili migrante

Još jedna upsješna akcija graničara u Zvorniku. U nastavku prenosimo pristiglo saopštenje iz Granične policije države Bosne i Hercegovine pristiglo prethodnog dana

0

Dvojica državljana Pakistana lišena slobode zbog krijumčarenja migranata
Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 8. aprila 2021. godine, u ranim jutarnjim satima, lišili su slobode dvojicu državljana Pakistana, nakon što su otkriveni u pokušaju krijumčarenja 13 muških punoljetnih osoba afroazijskog porijekla. Krijumčarenje je spriječeno na području općine Zvornik, u mjestu Tršić kada su pripadnici ove jedinice uočili i zaustavili čamac koji je plovio rijekom Drinom iz Republike Srbije prema teritoriju BiH.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe koje su upravljale čamcem, osumnjičene za činjenje krivičnog djela „krijumčarenje osoba“. Čamac kojim su krijumčareni migranti, kao i drugi dokazni materijali koji potiču iz činjenja krivičnog djela su privremeno oduzeti. Dvojica osumnjičena državljana Pakistana, jutros su (9. aprila 2021.), uz Izvještaj o krivičnom djelu, predati tužiocu Tužilaštva BiH na daljnje postupanje, dok su krijumčareni migranti koji su izjavili da dolaze iz Pakistana predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Podsjećamo da su pripadnici JGP Zvornik, 2. aprila 2021., na istom mjestu spriječili krijumčarenje državljana Pakistana i Afganistana, a za to krivično djelo su, također, osumnjičeni državljani Pakistana.