Bruka i sramota u Bratuncu na košarkaškoj utakmici prvenstva BiH, domaći košarkaši odbili istrčati na parket zbog dugovanja

Utakmica 25. kola košarkaške lige BiH između Bratunca i Širokog nije odigrana danas. Košarkaši Širokog izašli su na teren zajedno sa sudijama, ali domaća ekipa nije. O ishodu će odlučivati disciplinci Saveza.

0

Zbog neisplaćenih nekoliko plata košarkaši Bratunca nisu se pojavili na parketu, a uprava i trener su se pojavili pred novinarima.

–Košarkaški klub Bratunac je u januaru dogovorio na Predsjedništvu sa načelnikom da bi nekih 60.000 maraka od Opštine bilo dovoljno da izađemo iz ove lige, da nemamo dugovanja. Na osnovu toga, dogovoreno je 60.000, računali smo 3 mjeseca po 20.000. Od toga je ispoštovano 20.000.- rekao je Dane Dragičević, sportski direktor kluba.

– Klub nije naš. Mi ne možemo platiti obaveze koje su nastale. Ovaj grad je prepoznatljiv po košarkaškom klubu. Ovako nešto mi se prvi put desilo, samo jednom se ekipa iz Rogatice vratila, jer je bilo hladno dok sam bio u Guberu- dodao je Neno Jokanović, sekretar kluba.

– Nije nam došla bilo kakva ekipa, došla nam je ekipa Širokog, koja je višestruki prvak BiH, valjda bi trebala da nam bude čast da ugostimo jednu takvu ekipu kao što je Široki, da odigramo tu utakmicu, da pokažemo svoj neki kvalitet, međutim nismo bili u mogućnosti. Mi smo obezbijedili opstanak u Premijer ligi i to je velika stvar za Bratunac. Odemo pobijedimo Slobodu, u Tuzli, pobijedimo Slobodu u Tuzli, autima išli.- prokomentarisao je Ognjen Radić, prvi trener kluba.

Načelnik Opštine Bratunac Srđan Rankić sazvao je konferenciju za medije poslije istupa iz košarkaškog kluba. Demantovao je navode, istakao da klub nije poslovao transparentno i u skladu sa zakonom, a najavio je i osnivanje novog kluba.

– Opština Bratunac nema nikakve pravne veze sa ovim klubom, to sam utvrdio, osim što su koristili 80% budžetskih sredstava za sport. Tačno je da im je iz Budžeta u roku od ova dva mjeseca uplaćeno dva puta po 10.000 maraka. Ne znam koliko su imali od sponzora. Imali su određenu donaciju i od predsjednice Republike Srpske, imali su prighode od članarina, tako da ono što sam ja saznao da su ti igrači, koji su angažovani po ugovoru, dobili samo polovinu jedne plate. Šta je sa ostalog novca, ne znam, to ćemo vidjeti, to ćemo ispitati. Iz budžeta Opštine Bratunac plaća iznos za njihovo kršenje zakona, što nisu uplaćivali poreze i doprinose na plate koje su isplaćivali igračima i sebi. Utvrđena poreska obaveza 163.984,72 KM. Tvrdili su da igrači nemaju plate od 3 do 5 hiljada evra. Evo vidite na dokumetima koje su sami poslali da imaju i čak nisam siguran da su ovi podaci tačni. Tražio sam da mi dostave obaveze do 17.03. Tu za prevoz imamo 1.680. Nemoj neko da mi priča kako mora da uzme svoje putničko auto, da sjedne u auto da ide, da nije obezbijeđen prevoz, evo imali su prevoz 1.680 maraka. Nisu mi dostavili ni spisak djece koja treniraju i plaćaju članarinu. Vidjećemo da organizujemo sastanak sa igračima oko plaćanja dijela obaveza po ugovorima. Ići ćemo da osnujemo novi klub, sa novim trenerima i upravom, gdje će naša djeca moći besplatno da treniraju – saopštio je za medije načelnik Srđan Rankić.

Ovo je bila treća sezona za bratunački tim u prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Piše: M.V. za UPS media Srebrenica