Nakon ubistva, pritiska i protesta, dio migranata ukolnjen iz Banja Koviljače

Banja Koviljača ponovo je u žižu javnosti dospela ne zbog svojih turističkih blagodeti, već zbog problema sa ilegalnim migrantima koji su se opet u većem broju pojavili u ovom mestu. Pre dva dana u centru mesta sukob dva migranta, Avganistanca i Pakistanca, završen je ubistvom, a jutros su ovde stigli policija i žandarmerija i sproveli akciju pronalaženja iregularnih migranata.

0
Nakon ubistva, pritiska i protesta, dio migranata ukolnjen iz Banja Koviljače

Kako je saopštila PU Šabac, ukupno je pronađeno 70 stranih državljana bez dokumenata na više lokacija u Loznici, Banji Koviljači i Ljuboviji koji su u toku dana u dva autobusa prevezeni u Prihvatni centar u Preševu gde će im biti obezbeđen adekvatan smeštaj.

Pripadnici policije u Šapcu nastaviće da ’’sprovode sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali stabilan javni red i mir na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i istovremeno sankcionisali svako kršenje zakona’’, saopšteno je posle akcije. U toku dana održan je i sastanak nekoliko meštana sa vlasnicima objekata u centru mesta koji su van funkcije i predstavnicima policije iz stanica u Banji Koviljači i Loznici, potvrdio je Saša Opanković, žitelj Banje Koviljače, za portal LN.

– Razgovarali smo o novonastaloj situaciji i kako da problem ponovnog velikog prisustva migranata bude adekvatno rešen, a sa svime je upoznat gradonačelnik. Policija je rekla da će se angažovati u skladu sa svojim ovlašćenjima, biti prisutnija u Banji Koviljači, pojačaće patrole u banjskom parku i centru mesta i da im građani prijavljuju sve slučajeve u vezi sa migrantima. Apelovali su na stanovništvo da izbegava bilo kakvu vrstu konflikta sa migrantima, pa i verbalnu, i rekli da policiji uvek možemo da se obratimo. Dobili smo obećanje da će njihova podrška biti veća. Oni imaju u vidu nekoliko lokacija gde bi migranti mogli biti izmešteni, o čemu će razgovarati sa nadležnima, a za sada oni ostaju na železničkoj stanici, gde i inače uglavnom i borave u najvećem broju. Kako je rečeno, nastojaće da do početka letnje turističke sezone problem bude rešen i migranti sklonjeni sa železničke stanice – kaže Opanković za LN.

Prema njegovim rečima, sa vlasnicima objekata u centru Banje Koviljače koji su van upotrebe dogovoreno je da ih stave pod kontrolu i onemoguće migrantima da u njima borave, a policija će pojačati kontrolu da više od trojice migranata ne ulazi istovremeno u prodavnice, pekare i slične objekte.

– Ima trgovina koje su vrlo predusretljive prema migrantima koji u njih ulaze u većim grupama, pipaju namirnice što je nehigijenski u normalnim uslovima, a ne sada u vreme korone pri čemu ne poštuju protivepidemijske mere. Omogućavaju im i da napune mobilne telefone. Migranti su, inače, odlično organizovani. Pre jutrošnje akcije ih je bilo dosta da bi ih bilo nađeno tek 70 od Ljubovije do Loznice, a samo na železničkoj stanici ih bude više. Ohrabruje što su kako čujem iz Žandarmerije rekli da ovo danas neće biti jedina takva akcija. Podsetiću da problem sa migrantima traje deset godina i da smo i prošlog juna zbog njihovog povećanog prisustva imali protest u Koviljači i tražili da budu trajno izmešteni sa železničke stanice. iz našeg mesta i Loznice – kaže on.

Dosadašnje iskustvo kaže da se posle sličnih dešavanja migranti primire, ali se ubrzo pojave ponovo u velikom broju. Meštani kažu da Banji Koviljači u godini opterećenom koronom, pred početak turističke sezone sigurno ne trebaju još i problemi sa ilegalnim migrantima jer to baš i ne privlači turiste, a sezona je na pragu.

(T.M.S za Lozničke novosti)

Foto: MUP Srbije