Preminuo Abdulah Pašić, prvi demokratski izabrani načelnik Zvornika na prvim višestranačkim izborima u BiH

Preminuo Abdulah Pašić, prvi demokratski izabrani načelnik Zvornika na prvim višestranačkim izborima u BiH

Abdulah Pašić iz Diviča kod Zvornika rođen je 1955.godine, preminuo je u Mađarskoj gdje je živjeo od 1994.godine. Abdulah Pašić vršio je funkciju prvog čovjeka opštine Zvornik nakon prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini 1990.godine sve do početka rata.

Na prvim slobodnim izborima održanim 18. novembra 1990.godine, od 90 odborničkih mjesta u Skupštini tadašnje opštine Zvornik, 43 je osvojila Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka 36 i ostale stranke 11.

U takvom odnosu političkih snaga, Pašić je kao najbolji kadar SDA predložen za prvog čovjeka Zvornika i to ispred najjače političke partije u Skupštini opštine Zvornik.

Nakon nasilnog preuzimanja vlasti u Zvorniku od strane JNA u aprilu mjesecu 1992.godine, Abdulah Pašić, a 1994.godine završava u Mađarskoj gdje ostaje da živi do kraja života i gdje će biti i ukopan prema dostupnim informacijama Mirzeta Mustafića objavljenih u grupi Džezva.

Mirzet Mustafić se od Abdulaha Pašića putem lista Džezva oprostio riječima:

Abdulahovoj bližoj rodici, napisao sam slijedeće:

Ako budeš u kontaktu sa Njegovom porodicom, prenesi moje iskreno saučešće. Zajedno smo sjedili u klupi od petog osnovne i cijelu gimnaziju. Dobro smo poslije i sarađivali.

Bio je vjernik, ja nisam, ali nam to nije smetalo da ostanemo – onakvi kakvi jesmo.