Policijska uprava Zvornik: U prva tri mjeseca bez krivičnih djela i događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana

U Policijskoj upravi Zvornik, 16.04.2021. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj je rukovodstvo Uprave prezentovalo rezultate rada za protekla tri mjeseca tekuće godine.

0

Zamjenik načelnika Uprave Vladan Vasilić je istakao da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik.

U oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić istakao je da su za protekla tri mjeseca tekuće godine, na području PU Zvornik evidentirana 133 krivična djela, što je za 14,2% manje u odnosu na uporedni period. Od tog broja, 110 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, devet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, devet krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i pet krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Koeficijent ukupne rasvjetljenosti svih krivičnih djela je 89,9%, što je više za 15,98% u odnosu na uporedni period, dok je koeficijent rasvjetljenosti krivičnog djela po nepoznatom izvršiocu 76,27% i on je za 36,66% veći u odnosu na isti period prošle godine.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u protekla tri mjeseca otkrivena su 33 slučaja zloupotrebe opojnih droga, od čega je devet krivičnih djela i 24 prekršaja iz ove oblasti.

U oblasti privrednog kriminaliteta, u protekla tri mjeseca na području PU Zvornik evidentirano je devet krivičnih djela iz ove oblasti, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano pet ovakvih krivičnih djela.

Načelnik Sektora policije Dražan Erkić istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u vidu da je u toku protekla tri mjeseca evidentirano 98 narušavanja javnog reda i mira, što je za 20,3% manje u odnosu na uporedni period.

U tim narušavanjima učestvovala su 123 lica, od kojih su 23 povratnika i jedan maloljetnik. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu (pet i više lica).

Načelnik Erkić je dodao da je u prva tri mjeseca 2021. godine evidentirano 150 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, četiri lica su teško povrijeđena, dok je 30 lica zadobilo lakše tjelesne povrede.

Iz saobraćaja je isključeno 48 vozila, dok je broj vozača koji su isključeni 242, od čega je 187 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Zamjenik načelnika Uprave Vladan Vasilić je na kraju istakao da će ova Uprava nastaviti sa sprovođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti sa ciljem kontrole i suzbijanja širenja virusa „COVID-19”. Tom prilikom je apelovao na sve građane da poštuju zaključke i mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi zajedničkim djelovanjem spriječili širenje ove pojave i sačuvali bezbjednost i zdravlje ljudi.