Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona evra

Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona evra

Ovo je saopšteno nakon sastanka ministra finasija FBiH Vjekoslava Bevanda na kojem je sa potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Lilijanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije.

Prema planu projekata, koji su već u toku, sredstva iz granta za Jajce biće utrošena za izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant sredstva okonča izgradnja sistema za vodosnabdijevanje “Lokanj-Pilica” i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Prema mišljenju Bevande i ova grant sredstva, koja je osigurala EU iz svojih fondova, bitno će poboljšati kvalitet života stanovnika opšine Jajce i grada Zvornika te doprinijeti zaštiti okoline.

“Praksa je pokazala da EIB implementira projekte koji su rezultat potreba običnog čovjeka. Tako je i ovog puta osiguran dodatni novac za poboljšanje vodoopskrbe u Jajcu i Zvorniku gdje stanovištvo ima realan problem s pitkom vodom i zaštitom okoliša. Ova sredstva pomoći će da se njihova kvaliteta života značajno unaprijedi i to je najbitnije”, naglasio je Bevanda.

Dodao je da će bespovratna sredstva, koje je osigurala EU za ova dva projekta, biti implementirana putem Evropske investicijske banke i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Pavlova je rekla da je BiH za ovu banku ključni partner u regiji te je u posljednjoj deceniji uloženo dvije milijarde eura u projekte iz područja prometa te malih i srednjih poduzeća.

Dodala je da je da će u budućnosti više projekata biti namjenjeno za ekonomski oporavak nakon pandemije virusa korona, te će u prvoj polovini ove godine biti uloženo više od 100 miliona evra u zdravstveni i sektor obnovljive energije te nastavak izgradnje koridora 5c.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video-lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, prisustvovao je i specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH veleposlanik Johan Zatler.

On je naglasio da EU stoji uz BiH, posebno uz ovakve projekte koji se odnose na kavlitet života građana i zaštitu okoliša.

Podsjetio je da je uz današnje ugovore o dodjeli od oko dva miliona evra bespovratnih sredstava iz IPA fondova krajem prošle godine uloženo i šest miliona evra za podršku BiH u ovoj oblasti te da očekuje postupno dostizanje evropskih standarda.