Prvi slučajevi uginuća divljih svinja u Podrinju

0
Prvi slučajevi uginuća divljih svinja u Podrinju
FOTO: Ilustracija

Na području opština Bratunac i Rogatica, protekle sedmice su evidentirana dva slučaja uginuća divljih svinja.

Brzom intervencijom lokalnih lovaca i članova Interventnog tima za zbrinjavanje velikih zvijeri Republike Srpske, Željka Sekulića i Olivera Stevanovića, izvršeno je hitno uzorkovanje i transport uzoraka do Instituta „Dr Vaso Butozan” u Banjoj Luci.

Nakon analize uzoraka, otklonjene su prvobitne sumnje na afričku ili klasičnu svinjsku kugu, tj. ni kod jednog uzorka nije potvrđena svinjska kuga.

Posebno se ističe zajednička uloga lovačkog i veterinarskog sektora u ovom postupku, jer je brzom reakcijom lovaca slučaj evidentiran i prijavljen, zbog čega je na vrijeme izvršeno uzorkovanje i neškodljivo uklanjanje leševa bez opasnosti širenja bolesti.

Ono što je važno naglasiti jeste činjenica da je cjelokupan postupak uzimanja uzoraka i transport istih do laboratorije urađen za manje od 24 časa, što je svakako rezultat efikasne saradnje lovaca i veterinara.
Ovim putem Lovački savez poziva sve korisnika lovišta da pojačaju monitoring divljih svinja u svojim lovištima, te da hitno obavijeste nadležne službe ukoliko primijete uginule, bolesne ili na bolest sumnjive jedinke divljih svinja.