Zgrada opštine Vlasenica dobija novi izgled

0

U Vlasenici je u toku sanacija zgrade opštine za koju je dio sredstava od 120.000 KM ova lokalna zajednica dobila kroz Projekat integrisanog lokalnog razvoja, a dio će izdvojiti iz opštinskog budžeta.

Načelnik opštine Miroslav Kraljević izjavio je danas novinarima da je Vlasenica u okviru ovog projekta dobila prvu nagradu od 120.000 KM za najbolji sistem upravljanja razvojem, koju će iskoristiti za renoviranje ove zgrade.

„Ovo je najozbiljnija rekonstrukcija zgrade u njenoj istoriji, a u pitanju je projekat koji smo započeli zajedno sa UNDP-om prošle godine. U prvoj fazi radimo kompletnu sanaciju ili promjenu elektro i vodo-instalacija, sanaciju kompletnog krova, stolarije, sređujemo unutrašnjost zgrade, salu, kabinete, od zidova, podova do plafona, hodnika“, precizirao je Kraljević.

On je naveo da će kompletna sanacija koštati oko 350.000 KM.

„U prethodnom periodu pokušali smo da nađemo investitore iz Austrije koji su obećali da će uraditi kompletnu rekonstrukciju zgrade, međutim došlo je do određenih promjena kod njih, pa je to ostalo samo na nama. Imamo obećanja Vlade Republike Srpske da će nam pomoći finansijski, ali je virus korona napravio velike probleme kada su u pitanju i budžet Vlade i naš budžet koji je mnogo smanjen, tako da smo prinuđeni da određene planove odgodimo za neki drugi period“, izjavio je Kraljević.

Šef opštinskog Odsjeka za razvoj Željko Damljanović izjavio je novinarima da će, pored sanacije zgrade opštine, aktivnosti biti usmjerene na jačanje tehničkih i ljudskih kapaciteta opštinske uprave.

„Mislim na uvođenje elektronske ovjere i još drugih segmenata iz e-uprave, uvođenje softvera, hardvera i unapređenje ljudskih kapaciteta za rad na tim softverima“, izjavio je Damljanović.

On je podsjetio da je opština Vlasenica član Projekta integrisanog lokalnog razvoja od 2013. godine i da je 2019. godine dobila nagradu za drugo mjesto u rangiranju opština i bodovanju na osnovu uspješnosti.

Izvođenje radova na zgradi opštine Vlasenica povjereno je firmi „Mega-projekt“ iz Bratunca, a završetak je planiran do kraja maja ove godine.

Zgrada opštine jedan je od najstarijih objekata u Vlasenici, izgrađen 1888. godine.