Evropska komisija namjerava tužiti AstraZenecu

AstraZeneca je izazvala bijes u EU u januaru, kada je rekla da neće moći dostaviti Uniji onaj broj doza na koji se inicijalno obavezala.

Evropska komisija namjerava pokrenuti proces protiv proizvođača cjepiva AstraZenece, objavio je Politico kasno u srijedu, pozivajući se na pet neimenovanih evropskih diplomata. Na sastanku ambasadora EU-a u srijedu, većina zemalja rekla je da podržava podizanje tužbe protiv kompanije jer nije isporučila Uniji doze na koje se obvezala, piše Politico.

Jedan je diplomat pojasnio da je poenta pravnog postupka obavezati AstraZenecu da isporuči doze na koje se obvezala u svom ugovoru s EU-om, prenosi Hina.

Isporučili 30 od 100 miliona dogovorenih doza AstraZeneca je izazvala bijes u EU-u u januaru kada je rekla da neće moći dostaviti Uniji onaj broj doza na koji se inicijalno obavezala.

Do kraja prvog kvartala ona je isporučila 30 miliona doza zemljama EU-a a ne 100 miliona kako je bilo ugovoreno. Taj je nedostatak pogodio kampanje cijepljenja širom EU-a, piše Politico. Tvrtka kaže da će isporučiti oko 70 miliona doza do kraja drugog kvartala do kada je po ugovoru s EU-om trebala isporučiti svih 300 miliona doza.