Predstavnički dom odbio da skrati policijski čas u FBiH

0

Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio na današnjoj sjednici prijedlog poslanika Nihada Čolpe da policijski čas u Federaciji Bosne i Hercegovine ubuduće traje od 23 sata umjesto od 21 sat, kako je sad na snazi.

Prema odlukama donesenim na ovoj sjednici na zahtjev parlamentarnog Odbora za zdravstvo, sve trenutne epidemiološke mjere treba da ostanu u FBiH i u narednih 14 dana.

Odobren je i zahtjev Odbora da Federalna vlada naredi kantonima s incidencom obolijevanja od virusa korona većom od federalne da ustanove restriktivnije epidemiološke mjera od sadašnjih, kao i da Vlada izvještava Predstavnički dom redovno, a najmanje jednom sedmično, o stanju nabavke vakcina i vakcinisanju stanovnika Federacije.

Prihvaćen je takođe zahtjev Odbora za zdravstvo da Predstavnički dom inicira Savjetu ministara Bosne i Hercegovine uvođenje obaveznog negativnog PCR testa za one koji ulaze u BiH preko državne granice ili potvrde o preležanom COVID-u ili, pak, potvrde o obavljenoj dvostrukoj vakcinaciji.

Poslanica Faika Mujanović Glamočanin predložila je na ovoj sjednici, a poslanici takođe odobrili većinom glasova, da Vlada i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva podnesu Parlamentu izvještaj o donacijama u medicinskoj opremi u Federaciji, kao i u sredstvima za borbu protiv virusa korona, pristiglim od početka pandemije do kraja prošle godine.

Većinom glasova je odobren i prijedlog Kluba nezavisnih poslanika da Vlada dostavi izvještaj o broju respiratora u javnim zdravstvenim ustanovama FBiH te o broju novouposlenog osoblja za potrebe borbe protiv koronavirusa, kao i o medicinskoj opremi nabavljenoj u tom cilju u ovim ustanovama.

Današnja, 21. redovna sjednica Predstavničkog doma, završena je nakon navedenih odluka a donesene su u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na ranije ustanovljenu praksu redovnog periodičnog informisanja Predstavničkog doma o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

Na podnošenje takvih redovnih izvještaja obavezana je Federalna vlada prema čijoj je današnjoj predočenoj informaciji koja se tiče situacije na dan 5. aprila, epidemiološka slika u Federaciji BiH i dalje vrlo ozbiljna.