Kamen temeljac za HE “Buk bijela” na Drini 17. maja

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela” na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sljedeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa Republikom Srpskom.

Brnabić je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most “Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca.

“Iskreno se nadam da ćemo konačno krajem jula ili u avgustu otvoriti taj most, koji smo mi završili sa naše strane 2017. godine. Čekalo se otvaranje graničnog prelaza. Taj most će mnogo značiti za ljude sa obe strane mosta”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da će 17. maja biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

“Pravili smo pauzu preko godinu dana zbog korone, a sada kada se situacija stabilizovala, 17. maja idemo u Banjaluku, na zajedničku sednicu, da pokrenemo dinamiku oko brojnih projekata”, rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da će 17. maja biti postavljen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela”, što je, kaže, strateški projekat “do kojeg nam je mnogo stalo”.

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, koji je izuzetno važan, Brnabić je izrazila nadu da će se krenuti u izgradnju sljedeće godine.

“Izdvojili smo značajna sredstva za eksproprijaciju. Aerodrom biće u vlasništvu Srbije”, rekla je Brnabić i dodala da je važan i projekat automatizovane protivgradne zaštite.

Jedna od tema zajedničke sjednice vlada biće i otvaranje pograničkih industrijskih zona.

Podsjetila je da Srbija podržava i četiri opštine Dubicu, Kostajnicu, Drvar i Nevesinje.

“Mnogo je urađeno i ponosna sam što sam bila premijerka kada je na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika ustanovljen novi praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, u znak sećanja na datum probijanja Solunskog fronta. Ponosim se svime što smo uradili”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je mir najvažnija stvar za nas u ovom trenutku i da ništa ne sme da kompromituje mir, koji je porteban za dalji razvoj i napredak.

“Dobro nam ide, to nije palo s neba, rezultat je hrabrog rada i ne smemo da stanemo. Jedina naša poruka je mir, koji je potreban čitavom Balkanu i naša politika uvek sledi te naše reči, a to smo mogli da vidimo i sada kada niko u regionu nije imao vakcine, nesebično i solidarno smo deili naše”, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da je sa Vučićem skoro razgovarala o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Sarajevu, dodajući da bi volela da takve projekte radimo i sa nekim drugim narodima.

“Volela bih da smo sa Prištinom, kada su uvodili takse od 100 odsto, stavljajući etnički predznak namirnicama, mogli da razgovaramo kako da izgradimo park, da digitalizujemo škole, nešto što će značiti drugačiju budućnost. Ali, sa te strane nismo imali sagovornika”, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da širi politiku mira i saradnje, razumijevanja, jer je to jedini način da se ide naprijed.

“Srbiji je u interesu mir, stabilnost, dijalog, razumevanje i saradnja”, zaključila je Brnabić.

Ministar infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da su izdvojena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, sa čime bi trebalo da se krene na jesen, dok, kako kaže, do kraja godine računa na građevinsku dozvolu.

On je naveo da je započela i komunikacija sa predstavnicima BiH, na centralnom nivou, o kontroli neba iznad budućeg aerodroma Trebinje.

“Ne žeimo da mi finansiramo aerodrom, a da kontrolu neba ima treća strana, ne Srbija, ne BiH, nego Hrvatska. Želimo da podržimo BiH da kontroliše nebo iznad svoje zemlje. Ako ne, onda to može SMATSA. Otvorili smo kompleksno pitanje, koje je i političko i strateško i planiramo da ga rešimo u narednih godinu dana kako bismo zaštitili imovinu Srbije u RS”, rekao je Momirović.