Na prvomajskom uranku otvorili sezonu kupanja na Drini

Grupa Lozničana, koja već godinama nosi lokalni nadimak „drinski vukovi“, prvomajski uranak i Praznik rada provela je tradicionalno na Drini, a sunčano vreme i visoke dnevne temperature vazduha iskoristila da otvori i ovogodišnju sezonu kupanja na omiljenoj im reci.

0
Na prvomajskom uranku otvorili sezonu kupanja na Drini

Milan Jovičić Zec, Božidar Đedović, Peđa Škorić i Marko Božović zaplivali su u telasima kao usred leta i, kako kažu, pošto Drina ni u julu nije mnogo toplija, njenih 12 stepeni bilo im je dovoljno za kupanje i uživanje.

– Već godinama prvomajski uranak, umesto na protestima i u borbi za naših prava, mi slobodu i prava nalazimo u prirodi i pored reke. Milan Jovičić Zec, Božidar Đedović i ja smo pored Drine, kao da se utrkujemo ko će joj pre stići. To je ljubav prema našoj reci – kaže Marko Božović.

Prošle godine sezonu plivanja otvorili su još 7. aprila, a završili je polovinom novembra. Božović kaže da je ova sezona „izmicala“, hladno vreme se produžilo, tako da su tek kraj aprila i početak maja upisali u kalendar svoje „plivačke tradicije“, iako su na Drini skoro svakodnevno. On podseća da je temperatura vode prošle godine već prvih dana aprila iznosila 12 stepeni Celzijusa, a da je ove do pre par dana jedva dosezala do osmog podeljka.

– Kako god, mi smo zaplivali i to će trajati sve dok bude sunčanih dana. Da nas samo posluži dobro zdravlje, kao do sada, da smo dobro raspoloženi i da plivačka sezona traje što duže. To nam je dar od Drine, a mi njoj treba samo da uzvratimo tako što ćemo za sobom pokupiti smeće, ako ga napravimo, i ostavimo je čistu, kao i njene obale, gde uz šetnju tokom 12 meseci uvek sebi možemo pronaći mesto za opuštanje – poručuje Božović.

Na prvomajskom uranku otvorili sezonu kupanja na Drini

S. P.