Preminuo Sinan Alić, najugledniji tuzlanski novinar i publicista

Preminuo Sinan Alić, najugledniji tuzlanski novinar i publicista

Osnivač i predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje, dugogodišnji član Udruženja BH novinari Sinan Alić preminuo je danas u Tuzli od posljedica zaraze koronavirusom. Sinan Alić rođen je 1947. u Crnoj Gori.

Završio je Učiteljsku školu, a potom diplomirao srpskohrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda. U novinarstvu je profesionalno od 1974. do 2005. godine. Od 1989. do 2005. bio je direktor i glavni urednik „Fronta slobode“. Na profesionalnom polju 1990. pokrenuo je i realizovao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH – TV Studio FS-3.

Za serijal tekstova „Pravo na (ne)odgovornost“ nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH za 1989. godinu. Od 2006. vodio je Fondaciju Istina Pravda Pomirenje, čiji je i osnivač. Alić je bio dugogodišnji član Udruženja/udruge BH novinari, član Upravnog odbora i Novinarskog vijeća časti ovog udruženja.

Ostat će zapamćen i po snimanju i direktnom prijenosu bitke za Tuzlu koja se odigrala 15.maja 1992.godine na raskrsnici Brčanska Malta.

Porodici i prijateljima Sinana Alića BH novinari upućuju izraze najdubljeg saučešća.