Samo stanovnici Zvornika i Malog Zvornika mogu preći stari zvornički most

1
Stari zvornički most od 19 časova ponovo u funkciji, moguć prelazak graničnih prelaza
Kocka na mostu koja je vrijedila čekanja

Građani BiH koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta izvan opštine Zvornik ili su nastanjeni na teritoriji koja obuhvata u dubinu više od 10 kilometara od graničnog prelaza za pogranični saobraćaj na mostu Кralja Aleksandra Prvog Кarađorđevića na rijeci Drini već šest godina nemaju mogućnost prelaska državne granice na ovom prelazu uz ličnu kartu.

Upozorio je na ovo delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović navodeći da most i prelaz koji su obnovljeni u avgustu prošle godine i u čiju rekonstrukciju su uložena oko dva miliona maraka i dalje mogu koristiti samo građani koji imaju lična dokumenta iz Zvornika i Malog Zvornika.

– Sporazum BiH i Srbije o prekograničnom saobraćaju iz 2017. godine, a koji reguliše ovu oblast, jednostavno se ne primjenjuje – istakao je Prodanović.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović naveo je da je Beograd već odavno ratifikovao sporazum za prelaz građana iz svih krajeva Srbije i BiH preko ovog mosta, ali je nejasno zašto to do sada nije učinjeno i na nivou BiH.

Pojašnjavajući čitavu ovu situaciju iz Ministarstva bezbjednosti BiH su naveli da u skladu sa još važećim Sporazumom o pograničnom saobraćaju između BiH i Srbije i Crne Gore o pograničnom saobraćaju iz 2005. godine granični prelaz Zvornik – Mali Zvornik ima status graničnog prelaza za pogranični saobraćaj.

– Odredbama ovog sporazuma propisano je da je prelazak preko njega dozvoljen samo nosiocima pograničnih propusnica, izdatim o strane nadležnih organa dvije države. Dakle, u skladu sa još važećim sporazumom pogranična propusnica je jedini validni dokument za prelazak državne granice preko svih graničnih prelaza za pogranični saobraćaj između dvije države pa tako i preko graničnog prelaza u Zvorniku – naveli su iz ovog ministarstva.

Naglasili su i da su tokom 2018. i 2019. godine uspješno okončani zvanični pregovori delegacija BiH i Srbije o usaglašavanju tekstova novih sporazuma o graničnim prelazima između dvije države i Sporazuma o pograničnom saobraćaju te dodali da se u nekom narednom periodu može očekivati da dođe i do zvaničnog potpisivanja navedenih dokumenata od strane ministara dvije države, nakon čega će i početi njihova primjena u praksi.

Oni, međutim, nisu precizirali i kada bi se to moglo desiti, ali su u svom pisanom odgovoru saopštili da su svjesni značaja ovog međudržavnog sporazuma, koji će, kako su rekli, biti značajan korak u daljem unapređenju saradnje između Srbije i BiH i stvaranju uslova za lakši prelazak državne granice, odnosno uspostavljanje jednostavnog i efikasnog sistema kontrole prelaska državne granice.

Benefiti
Prema riječima nadležnih iz Ministarstva bezbjednosti BiH potpisivanjem ovog sporazuma olakšaće se stanovništvu nastanjenom u pograničnom području kretanje između pograničnih područja i prelaženje preko državne granice, ali će doći i do razvoja i unapređenja privredne, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, sportske, vjerske i drugih vidova saradnje.

1 komentar

Comments are closed.