Nizom manifestacija u Zvorniku obilježena UN sedmica bezbjednosti saobraćaja

0
Nizom manifestacija u Zvorniku obilježena UN sedmica bezbjednosti saobraćaja

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović povodom obilježavanja 6. UN-ove sedmice bezbjednosti saobraćaja, imao je radni sastanak sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja, Auto moto saveza Republike Srpske i Policijske uprave Zvornik.

Gradonačelnik je istakao da borba za preventivu u ponašanju svih nas u saobraćaju mora biti neprestana i da je to glavni i osnovni zaključak današnjeg skupa, naglasivši da je dobro da Agencija, AMS i lokalne zajednice rade, prije svega, sa najmlađim kategorijama.

„Naše najmlađe treba neprestano upućivati na pravila ponašanja u saobraćaju kako bi jednog dana vodili računa o svom ponašanju i čuvali bezbjednost svoju i svih drugih u saobraćaju. Želja mi je da u ovoj oblasti dižemo standard svakodnevno. Imajući u vidu da je broj registrovanih automobila u zadnjih 10 godina povećan za preko 40 procenata, to znači da nas je više, da je mnogo više auta svakodnevno na ulici. Broj vozila na dnevnom nivou na priobalnom putu pored B blokova je na nivou jednog autoputa, jer oko petnaestak hiljada vozila prođe u oba smjera. Velika je odgovornost, prije svega na saobraćajnoj policiji, a Agencija za bezbjednost saobraćaja, nadležno ministarstvo, AMS treba neprestano da stavljaju pred izvršnu vlast i na državnom i na lokalnom nivou, mnoge zadatke, da se popravlja infrastruktura, da se za aktivni i stacionarni saobraćaj svakodnevno unapređuju uslovi, kako bi jednog dana broj žrtava u saobraćaju i na ovim prostorima bio nula. U cilju popravljanja uslova za što bezbjedniji saobraćaj naša aktivnost treba da budu svakodnevne. “

On se u svoje lično ime, u ime grada Zvornika i sugrađana zahvalio ljudima koji su prepoznali značaj edukacije mladih, a to su kompanije „Vitinka“ i „Vitaminka“ koje su našle za shodno da dio njihovog marketinga na nivou godine bude i ulaganje u bezbjednost najmlađih u saobraćaju.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović rekao je da su zahvaljujući gostoprimstvu gradonačelnia i njegovih saradnika u Zvorniku organizovali niz događaja kako bi obilježili ovu sedmicu.

„Sastanak u Gradskoj upravi bio je vrlo koristan i konstruktivan. Izneli smo određene prijedloge i ideje, a između ostalog i da brzina u glavnoj zvorničkoj ulici bude ograničena na 30 kilometara na čas, ali i da se rješavaju neki problemi koji ovdje postoje kada je u pitanju stacionarni saobraćaj. Imali smo danas priliku da sa „Vitinkom“ A.D. i „Vitaminkom“ potpišemo sporazume o partnerstvu za realizaciju preventivnih aktivnosti kako bi se na direktan i indirektan način uticalo na stavove i ponašanje učesnika u saobraćaju. Za Agenciju i za čitavu Republiku Srpsku jako je značajno da ovako ugledne kompanije podrže sve naše aktiovnosti, naročito kad su u pitanju najmlađi i njihova bezbjednost.“

On je dodao da je prije 10 godina na području grada Zvornika na godišnjem nivou stradalo 11 lica u saobraćaju, a da je prošle, odnosno pretprošle godine taj broj tri do četiri lica, te da, uz podatak o povećanju stepena motorizacije, to dovoljno govori da su trendovi pozitivni. Ipak, istakao je, ne možemo biti zadovoljni dok god u saobraćaju strada ijedno lice ili bude teško povređenih i zato se mora i dalje raditi.

Generalni sekretar Auto moto saveza Republike Srpske Ranko Babić napomenuo je da su se 2000. godine uhvatili u mukotrpan i dugotrajan proces promjene stavova i svijesti učesnika u saobraćaju.

„Te 2000. godine procenat upotrebe sigurnosnog pojasa u Republici Srpskoj bio je 1,7 posto. Znajući da ako ljude naučimo da poštuju jedan saobraćajni propis, da će onda poštovati i druge, krenuli smo svake godine u različite kampanje, širili smo se kao auto moto savez i gotovo da ne postoji lokalna zajednica u kojoj nema auto moto društvo. Formiranjem Agencije za bezbjednost saobraćaja dobili smo određenu koordinaciju, uključili su se drugi bitni faktori i sada je to jedna ozbiljna priča. Prošle godine stigli smo na procenat upotrebe sigurnosnog pojasa od preko 70 posto. Rezultati postoje, teško je do njih doći, treba mnogo truda i rada, da smo zadovoljni nismo, ima još mnogo toga što možemo uraditi. Radimo mnogo sa najmlađima, koristimo niz načina kako da se približimo djeci i da ih naučimo kako da sutra budu kvalitetni i ispravni učesnici u saobraćaju.“

Bojan Mijatović, pomoćnik direktora marketinga Viva Kompanije govoreći o sporazumima, istakao je da je u pitanju materijalna podrška kompanija „Vitaminka“ i „Vitinka“ kako bi se poboljšao kvalitet akcija Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto moto saveza.

„Zahvaljujemo se što smo dobili priliku da učestvujemo u unapređenju bezbjednosti u saobraćaju.“

Uz poštovanje epidemioloških mjera danas su predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja posjetili Dječiji vrtić „Naša radost“ i „Naša radost 2“, kao i Osnovnu školu „Sveti Sava“ gdje su razgovarali sa direktorima i uručili im oko 230 slikovnica i bojanka za predškolce i prvačiće, kao i panoe sa edukativnim sadržajem, prilagođene njihovom uzrastu.

Za srednjoškolce je održano predavanje u Domu omladine na temu „Saobraćaj i mladi vozači“, a potom u dvorištu zvorničke osnovne škole na saobraćajnom poligonu prikazi simulatora prevrtanja i kose ravni.

UN-ova sedmica bezbjednosti saobraćaja obilježava se u svijetu od 17. do 23. maja pod sloganom „Ulice za život – volimo 30“ sa akcentovanjem na brzinu vožnje u naseljenim mjestima od 30 km/h. Cilj obilježavanja sedmice je i razvoj javnog prevoza, poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju, sa posebnim osvrtom na najranjivije učesnike – žene, djecu, osobe sa invaliditetom i starije osobe.

Organizatori današnjih događaja koji su ujedno i prve manifestacije u okviru obilježavanja Dana grada Zvornika su ministarstva saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto moto savez Republike Srpske i Grad Zvornik.