DAN GRADA ZVORNIKA – 21. MAJ 2021. GODINE – ČESTITKA GRADONAČLENIKA (VIDEO)

0
DAN GRADA ZVORNIKA – 21. MAJ 2021. GODINE – ČESTITKA GRADONAČLENIKA (VIDEO)

Ovog maja Grad Zvornik obilježava 611 godina postojanja. U zvaničnim spisima Zvornik se pod imenom Zvonik prvi put pominje 1410. godine. Zvornički stari grad-tvrđava Đurđev grad nastala je mnogo ranije. Pretpostavljaju da je iz vremena kada se rijeka Drina postavila kao granica između Srbije i Bosne u periodu od 7. do 9. vijeka.

Zvornik je oduvijek bio na trgovačkim i rudarskim putevima ili kao strateška vojna tačka.Teritorija grada Zvornik prostire se na površini od 374,39 km2 i nalazi se u sjevero-istočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, na potezu koji se u regionalnim okvirima izdvaja kao Srednje Podrinje odnosno regija Birač. Prema popisu iz 2013. godine grad Zvornik ima 58.856 stanovnika, obuhvata 68 naseljenih mjesta koja su organizovana u 61 mjesnu zajednicu. U gradskom jezgru živi 20,36% stanovnika. Kako je to sve izgldalo danas pogledajte u video zapisu današnjih prijema u Zvorniku.

Grad Zvornik ima svoj praznik i slavu. Dan grada Zvornik je 21. maj, a Slava grada Zvornik je „Sveta Petka – Trnova“ koja se obilježava 8. avgusta.