Provaljeno u javnu kuhinju: Morali baciti sav pripremljeni ručak

Provaljeno u javnu kuhinju: Morali baciti sav pripremljeni ručak
FOTO: Ilustracija

Javna kuhinja “Obrok ljubavi”, koja djeluje u okviru Udruženja građana “Mozaik prijateljstva” u Banjoj Luci, opljačkana je u srijedu naveče. Obijena su troja vrata i novi prozor na kuhinji, zbog čega je pričinjena znatna materijalna šteta, potvrdio je za “Nezavisne” Miroslav Subašić, predsjednik ovog udruženja.

Ističe da su ostali dokasno kako bi napravili ručak, da građani ne bi morali čekati ujutro u redu.

“Kamera je snimila da je samo 20 minuta nakon što su žene izašle, odnosno u 19.30, lopov ušao”, priča Subašić.

Subašić je, kako dodaje, u “Mozaik prijateljstva” došao danas u 6.45 i imao šta da vidi.

“Troja vrata su obijena, kao i novi prozor koji smo postavili na kuhinji”, rekao je Subašić.

Dodao je da su morali baciti sav pripremljeni ručak zbog sumnje da je otrovan.

“Još gledamo šta nam je pokradeno, ali ono što je evidentno je to što moramo baciti između 150 i 200 litara hrane, u koju smo uložili mnogo truda i namirnica”, kazao je Subašić.

Kako kaže, kamere su bile pomjerene, ali počinitelj ipak nije vidio jednu koja ga je uspjela snimiti kako provaljuje. Dodaje da je odmah pozvao policiju, koja se ubrzo i pojavila.

“Policija je došla ubrzo nakon poziva, u roku od 10 minuta. Nadam se da ćemo brzo sve uspjeti riješiti i pronaći počinitelja”, rekao je Subašić. Ističe da je strašno što već treći put na “Mozaiku prijateljstva” obijaju vrata, te da je uvjeren da ih ovaj put neće moći ni popraviti. “Materijalna šteta je velika, a sada moramo nabavljati i nova vrata. Pozivam ljude i firme koje mogu da nam pomognu kako bismo ovo riješili”, apelovao je Subašić.

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su nam da je ovaj slučaj prijavljen policiji.

Dodaju da su policijski službenici izašli na lice mjesta i nastavljaju rad po navedenoj prijavi, odnosno otkrivanju izvršioca.

Podsjećamo, javna kuhinja, ali i humanitarni kontejneri ovog udruženja su i prethodno bili meta lopova.

U februaru 2019. godine lopov je iz ovog udruženja ukrao 4.000 KM, ali je ubrzo nakon toga uhapšen. Tada je provalnik oštetio namještaj i kuhinju i odnio sav novac iz fondova i donacija za potrebe korisnika i troškova javne kuhinje.