Osniva se preduzeće „Elektro-Zvornik“, Skupština grada podržala prijedlog gradonačelnika Stevanovića za osnivanje preduzeća

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović predložio je na današnjoj sjednici Skupštine grada Zvornika set mjera među kojima je i osnivanje preduzeća „Elektro-Zvornik“ čiji je cilj normalizacija elektrosnabdijevanja na području grada Zvornika, što su odbornici i prihvatili, sa 25 glasova, dok tri odbornika nisu glasala.

0
Osniva se preduzeće „Elektro-Zvornik“, Skupština grada podržala prijedlog gradonačelnika Stevanovića za osnivanje preduzeća

Stevanović je predložio sljedeće zaključke:

– U roku od 100 dana formirati zavisno elektrodistributivno preduzeće sa sjedištem u Zvorniku za regiju Birač,

– Ispitati pojedinačnu odgovornost i objaviti imena onih koji su doprinijeli ovoj situaciji,

– „Eleketro-Bijeljina“ treba da preuzme mjere i radnje da obezbijedi uredno snabdijevanje strujom kako bi se izbjegle štete i posljedice koje trpe privrednici i stanovništvo.

Stevanović je dodao da će ovi zaključci biti upućeni predsjedniku Vlade Republike Srpske, predsjednici RS, srpskom članu predsjedništva, direktoru „Elektroprivrede“ RS i direktoru „Elektro-Bijeljine“.

– Geneza ovog problema je dugačka, a nakon posljednjeg nestanka struja dužeg od 9 časova je prevršila svaku mjeru. Uzroci nestanaka struje od decembra do danas, a bilo ih je ukupno sedam, su bizarni. Baterija koja košta nekoliko hiljada maraka naručena je u novembru 2019. godine, pa je urgencija za njenu nabavku bila i prošle godine, a tek juče je postavljena. Ta baterija treba da održi sistem dok se vrši prespajanje dalekovoda. Baterija je stigla prije nedjelju dana, ali nisu neki kablovi, a kada su i njih nabavili mislili su danas ćemo ili sutra ćemo dok se nije desio problem. Da situacija bude još gora dispečer u „Elektro-Bijeljini“ je tek ujutro u šest časova saznao za kvar. Toliko o njihovoj organizaciji – istakao je Stevanović.

On je dodao da su ih zvali vlasnici pekara, ugostitelja i građana.

– Zvali su nas predstavnici pekara i rekli da im je taj dan izgubljen. Oni oko ponoći počinju da mijese proizvode, a ujutru ih prodaju. Niti su mogli da pripreme proizvode, a ujutru nisu imali šta da prodaju. Dvoje djece na kućnoj terpiji kiseonikom je bilo životno ugroženo, javljali su nam da su se djeca zaglavila u liftu. Stanje je postalo neizdrživo. Prije tri godine smo imali situaciju da u selima za Badnji dan i Božić po tri dana nema struje ili za Bajram, kada su mnogi mislili da u pitanju sabotaža. Ovo se nije dešavalo ni u ratu. Takva vrsta neodgovornosti ne može više da se toleriše, neka su to moji partijski drugovi, oni tamo ne treba da sjede – rekao je Stevanović i naveo da su spremni na najradikalnije mjere.

On je naveo da su i direktor „Elektroprivrede“ Republike Srpske i premijer i resorni ministar, kada smo to ranije predlagali, bili protiv formiranja „Elektro-Zvornik“-a jer je to akcionarsko društvo.

– Mi smo rekli da nemamo ništa protiv da se i na njih prenese vlasništvo jer nama trebaju odgovorni ljudi koji će raditi na održavaju sistema, ali do toga nije došlo tada – rekao je Stevanović.