Počinje realizacija infrastrukturnih projekata u Liplju, Križevićima, Grbavcima i Čelišmanima (FOTO)

0
FOTO: Mosta na ulazu u naselje Kadrići

Predstavnici federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica danas su obišli naselja u kojima počinje realizacije infrastrukturnih projekata koji su podržani od ministarstva za ovu godinu.

Mještani naselja Kadrići u mjesnoj zajednici Liplje nisu krili oduševljenje i  organizovano su dočekali predstavnike ministarstva i izvođača radova koji će uraditi asfaltni put dužine od skoro dva kilometra kroz cijelo naselje.

Počinje realizacija infrastrukturnih projekata u Liplju, Križevićima, Grbavcima i Čelišmanima (FOTO)
FOTO: Naselje Kadrići

Dževad Hasanović predsjednik građevinskog odbora izgradnje puta u Kadrićima kod Liplja nije krio sreću i nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva i izvođača radova je rekao:

Ovo je poseban dan za sve mještane Kadrića koji će napokon dobiti asfaltni put do svojih domova nakon više od pedeset godina čekanja. Ovo je najsretniji dan za sve nas, nakon što smo odlučili da se put mora uraditi kroz cijelo naselje jer je ovaj postojeći postao skoro pa neprohodan, osim za teretna vozila, sjeli smo jednog dana i odlučili uraditi to zbog sebe.

FOTO: Mensur Selimović i Dževad Hasanović

Trenutno zbog nepostojanja normalnog pristupnog puta u Kadrićima, teško može da se živi, ali će nakon završetka ovog projekta mnogi početi da žive, prvi ja, koji sam odlučio definitvno napustiti Federaciju i ovo života što mi je preostalo provesti tamo gdje se najbolje i najljepše osjećam. Težak je put bio do ovog dana, prvo smo uradili most preko rijeke Jošanice, a onda u rekordnom roku iskupili više od osamdeset hiljada maraka kako bi učestvovali u ovom projektu. Zahvljujem se prije svega federalnom ministarstvu koje predvodi Edin Ramić koji su dali ostatak potrebnog novca, a hvala i gradskoj upravi Zvornika i Vladi TK koji su takođe podržali ovaj projekt, dosta u manjem obimu od federalnog ministarstva, ali ipak iskreno podržali.

Mi nećemo stati na ovom, planiramo još projekata u narednom periodu, rekao je to sve u jednom dahu prezadovoljni Dževad Hasanović, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju puta u ovom mjestu.

FOTO: Fiskulturna sala Križevići koju u potpunosti realizira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

Uskoro kreće realizacija završnih radova na fiskulturnoj sali u Križevićima, pa se učenici ove škole mogu nadati da će od sljedeće školske godine svoje predmete fizičke kulture raditi u fiskulturnoj sali.

FOTO: Uskoro unutrašnji radovi u fiskulturnoj sali Križevići

Ovih dana krenut će izgradnja i mosta preko rijeke Hoče u naselju Grbavci, čime će ovo naselje dobiti brži i bliži prilaz magistralnom putu Zvornik-Tuzla, a ujedno se i direktno povezati sa naseljem Glumina.

FOTO: Lokacija novog mosta na rijeci Hoči

Put koji spaja naselja Kučić Kula- Đulići- Klisa preko naselja Ćelišmani u narednih nekoliko dana trebao bi biti asfaltiran u preoostalom dijelu naselja Ćelišmani.

FOTO: Početak nove asfaltne putne dionice u Čelišmanima

Zadovoljan projektima koji će se uskoro početi realizovati na terenu je i predsjednik Skupštine grada Zvornik Mensur Selimović:

Nastavlja se realizacije infrastrukturnih projekata zahvaljujući najviše federalnom ministarstvu raeljenih osoba i izbjeglica koje predovodi ministar Edin Ramić. Drago mi je da se nastavlja trend realizacije najvažnijih projekata u Zvorniku koji  će zadovoljiti veliki broj povratnika. Kao što se može vidjeti, radovi uskoro počinju na završetku fiskulturne sale za skoro 150 učenika, izgradnja mosta koji spaja naselja Grbavce i Gluminu, ali i most koji će otvoriti Gluminjanska polja svojim vlasnicima da mogu ubirati plodove svog rada bez obilaženja deset kilometara kako bi došli u svoja imanja, poboljšat će se alternativni komunikativni put između nekoliko naselja u dolini rijeke Sapne na području Zvornika.

FOTO: Mensur Selimović

Posebno mi je drago i da se realizuju projekti u naseljima poput Kadrića, mjesta kojeg su mnogi otpisali zbog katastrofalne infrastrukture, vidimo da su ljudi za nekoliko mjeseci iskupili značajnu svotu novca jer je njihova želja ogromna i to su pokazali konkretnim djelom, što su prepoznali u minsitarstvu, ali i u drugim institucijama, rekao je Selimović.

Svi izvođači su dobili rok od sedam dana da započnu realizaciju navedenih projekata.