Danas kolektivna dženaza za ubijene Zvorničane 1992.godine biće klanjana u Momerijalnom centru Gornja Kalesija

Danas kolektivna dženaza za ubijene Zvorničane 1992.godine biće klanjana u Momerijalnom centru Gornja Kalesija
FOTO: Arhiv

Danas, ovog utorka, 1. juna 2021. godine, navršava se punih 29. godina kada su sa prostora donjeg toka sliva rijeke Sapne (od Karakaja do Šetića) zločinci opkolili i zarobili 5 do 6 hiljada civila bošnjačke nacionalnosti.

Prije 29. godina u mjestu Bijeli Potok muškarce starosne dobi od 12 do 80 godina, ali i starije, odvojili su od porodica, potrpali na kamione i onda ih odveli na strijeljanje. Mnogi su kasnije pronađeni po brojnim primarnim, sekundarnim ali i tercijalnim masovnim grobnicama. Još uvijek se traga za 439 osoba.

U znak sjećanja na teške dane kraja mjeseca maja i početka juna 1992. godine, preživjeli članovi ubijenih Bošnjaka/inja organizuju niz događaja.

Kao i ranijih godina prvi događaj počeo je u ponedjeljak, 31. maja, i to obilaskom stratišta Bošnjaka – Dom kulture u Pilici. Nakon obilaska u mjestu Klisa, na glavnoj raskrsnici, održat će se skup pod nazivom “Noći straha i neizvjesnosti”, nazvane po tome što opkoljeno stanovništvno nije znalo šta ih očekuje u danu koji dolazi – odnosno 1. juna.

Drugi događaj,a danas vezan je za sam datum 1. jun. Planirano je više aktivnosti:

– od 08:00h kreće kolona “Marša smrti” iz Klise prema Bijelom Potoku – ista ona kolona kojom su civili pod oružjem agresora sprovedeni od Klise do Bijelog Potoka. Upravo tu su odvojeni muškarci od žena i djece.

– U 09:00h – na Centralnom spomen obilježju koje je u izgradnji na Bijelom Potoku biće proučena HATMA dova za sve šehide ovih krajeva ali i Bosne i Hercegovine koju su proučili imami Medžlisa Zvornik,

– 09:15h polazak prema Karakaju i obilazak Tehničko srednjoškolskog centra – polaganje cvijeća na mjestu gdje je bio logor,

– Oko 10:00h iz Karakaja kreće se prema jednoj od najvećih pronađenih masovnih grobnica Crni Vrh. Na istoj će biti kratko obraćanje i polaganje cvijeća.

– U 12:00h dolazak u Memorijalni centar Gornja Kalesija gdje će započeti program koletivne dženaze, koja je planirana nakon podne namaza odnosno u 13:15h.

Ove godine biće ukopano 5 identifikovanih osoba :

Dautović (Alija i Nesiba) Bahrija, rođen 10. 08. 1964.
Dautović (Meho i Ajka) Idriz, rođen 09. 05. 1963.
Muratović (Ibro i Šerifa) Avdija, rođen 1911.
Rahmanović (Mustafa i Fazila) Derviša, rođena 20. 02. 1930.
Šahbegović (Ibro i Zulka) Mejruša, rođena 21. 10. 1911.
Dalji program obilježavanja možete pogledati na oficijalnom plakatu

I dalje se uveliko moraju poštovati sve epidemiološke mjere koje su na snazi.

/podrinjemedia.ba