Oficir za vezu SP Njemačke u posjetu Jedinici Granične policije Zvornik

Oficir za vezu SP Njemačke u posjetu Jedinici Granične policije Zvornik

Komandir Jedinice granične policije Zvornik Muamer Fazlagić i njegovi saradnici, 31. maja 2021. godine, primili su u radnu posjetu oficira za vezu Savezne policije Njemačke za BiH dr. Floriana Wedekinda i njegovog saradnika Edina Bojića u sjedištu ove jedinice.

S obzirom na to da se poboljšanjem vremenskih uvjeta, kao i svake godine, očekuje pojačan migracijski pritisak, sudionici sastanka su razgovarali o aktuelnom stanju na državnoj granici i mjerama koje poduzimaju pripadnici JGP Zvornik na sprečavanju ilegalnih migracija, kao i drugim aktivnostima ove jedinice u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala.

Oficir za vezu SP Njemačke u posjetu Jedinici Granične policije Zvornik

Nakon sastanka, predstavnici JGP Zvornik su skupa sa dr. Wedekindom i Bojićem obišli plavu granicu, duž rijeke Drine te ih upoznali o kritičnim žarištima, odnosno sa mjestima koja su najviše izložena migracijskom pritisku.

Ova posjeta nastavak je jačanja saradnje između Granične policije BiH i Savezne policije Njemačke. Podsjećamo, Vlada SR Njemačke dosad je GPBiH donirala opremu u vrijednosti više od oko 10 milijuna KM s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije, a samim tim povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na zračnim lukama u BiH te organizirala veliki broj obuka za službenike bh. policijske agencije, saopšteno je iz Granične policije BiH.