Izložba Stećak.3D u Zvorniku otvara se u subotu i trajat će sedam dana

Izložba Stećak.3D u Zvorniku otvara se u subotu i trajat će sedam dana

Zvornik će u subotu ugostiti izložbu Stećak.3D baziranu na savremenoj tehnologiji VR iskustva, a njeno otvaranje bit će upriličeno 12. juna u 18:00 sati u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

Putujuću izložbu Stećak.3D organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru šireg projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“ koji se bavi mapiranjem nekropola stećaka i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine kroz rad na aktualiziranju kulturne baštine. Izložba, nakon Sarajeva i Zvornika, gdje će biti postavljena do 18. juna, putuje u Zenicu, Banja Luku, Mostar  i Stolac.

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini a posjetitelji izložbe će imati priliku da dožive posve novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale. Ovo virtuelno iskustvo osmislio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/ koja je također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene  su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom zemlje, koje su prikupili projektni volonteri. 

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ljubazno vas pozivamo da prisustvujete otvaranju izložbe u subotu, 12. juna 2021. u 18:00 sati u Osnovnoj školi „Sveti Sava“