Dvostruki jubilej: Festival humora i satire “Kriva Drina” održan u Zvorniku

Dvostruki jubilej: Festival humora i satire "Kriva Drina" održan u Zvorniku

Četvrti međunarodni Festival humora i satire “Kriva Drina”, na kojem su nastupili aforističari i satiričari iz Srbije, Bugarske i BiH, održan je sinoć u Zvorniku.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je da se, osim jubilarnih 75 godina postojanja biblioteke, festivalom obilježava i 60 godina od smrti književnika Marka Markovića iz Zvornika, koji je napisao zbirku pripovijetki “Kriva Drina”.

– Na Markovićevu zbirku pripovijetki “Kriva Drina” dao je osvrt i nobelovac Ivo Andrić. Festival nosi taj naziv zbog opšteg, a duboko ukorijenjenog, značenja u tradiciji i kulturi našeg naroda – rekla je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da ovaj festival, na izvjestan način, može biti kulturna, ali i turistička ponuda i Zvornika i Republike Srpske.

Prema njenim riječima, na festivalu učestvuje 11 aforističara, što je mnogo manje u odnosu na prethodne festivale, a sve zbog epidemiolopških mjera.

Selektor Festivala humora i satire “Kriva Drina”, Stanislav Tomić, podsjetio je da se ove godine festival ove vrste održava samo u Zvorniku, dok se u normalnim okolnostima održavao i u Bijeljini i u Banjaluci.

– Ovo je jedini aktivni festival kada je riječ o ovoj godini i sama ta činjenica je dovoljna da pokaže njegov značaj i koliko utiče na kreiranje kulturne slike i identiteta grada Zvornika – rekao je Tomić.

Aforističar Aleksandar Čotrić iz Beograda izrazio je zadovoljstvo prisustvom na ovom festivalu pred zvorničkom publikom koja, kako je rekao, zna šta je dobar aforizam.

– Festival je prilika da se ponovo nađu aforističari i ponude publici dio svog stvaralaštva, za razliku od prošle godine koju nam je “ukrala” pandemija virusa korona – rekao je Čotrić.

On je pozdravio zvorničku publiku aforizmom – “Divim se Turcima, trebalo je sa nama izdržati punih pet vijekova”.

Organizator festivala je Narodna biblioteka i muzejska zbirka, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.