Danski “zid” za vrijeme Eriksenove borbe za život oduševio svijet

Danski "zid" za vrijeme Eriksenove borbe za život oduševio svijet

Reprezentativci Danske oduševili su svijet nakon što su okružili saigrača Kristijana Eriksena te tako na taj način onemogućili kamerama da snimaju šta se u tom trenutku dešava.

Evropski mediji navode da je inicijator ove ideje bio nogometaš Danske Tomas Delani koji je pozvao ostale saigrače da okruže Eriksena, a na taj način kamere nisu vidjele šta se dešava i nisu mogle zumirati trenutak dok se Eriksenu pružala pomoć, prenosi klix.ba.

Pojedini njegovi saigrači nisu mogli izdržati i plakali su dok mu se ukazivala pomoć, no srećom Eriksen je trenutno u stabilnom stanju i nalazi se u bolnici na dodatnim pretragama.

Potez Danaca komentarisali su i mnogoborjni novinari u BiH, među njima i Elvir Huremović koji je o potezu napisao:

Teško je naći riječi da se opiše ova scena i osjećaj koji ona izaziva. Nekako se čini da je malo šta god da se kaže. Ovi LJUDI napravili su zid oko saigrača kojem se ljekari bore za život. Zašto? Da mu sačuvaju dostojanstvo! Da se ne vidi njegov mogući smrtni hropac, da ne dozvole nekim drugim ljudima da to snime – a vidimo da su pokušavali, da tu borbu za život – koja nikad ne može biti ugodna – ne gledaju njegovi najbliži, da ga nakon sjajne nogometne karijere ne upamtimo po slici na kojoj umire na terenu, da se…
Hvala Bogu, Eriksen je dobro.
Od Danaca bismo trebali učiti. Učiti dugo – jer se do ovakvog mentaliteta ne dolazi preko noći – o ljudskosti, ljudskom dostojanstvu i kako ga sačuvati. Drugome.