Održana 11. “Škobaljijada i gurmanijada” u Malom Zvorniku, kuliniraski mirisi pored Drine

Održana 11. "Škobaljijada i gurmanijada" u Malom Zvorniku, kuliniraski mirisi pored Drine

Jedanaesta „Skobaljijada i gurmanijada“, okupila je prethodnog dana u Malom Zvorniku blizu stotinu sportskih ribolovaca iz Podrinja i drugih krajeva Srbije, kao i desetak kulinarskih ekipa koje su se nadmetale u pripremi riblje čorbe, čorbastog pasulja i gulaša na lovački način.

Domaćini malozvorničke „Skobaljijade i gurmanijade“, Klub sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“ i Opština Mali Zvornik potrudili su se da i prateći program manifestacije bude sadržajan, pa su tako posetioci mogli da vide i izložbu ručnih radova lokalnih udruženja građana, nastup dečjeg folklornog ansambla i likovne radove mališana koje je uz knjige za decu izložila Biblioteka „17. Septembar“, ali i da se upoznaju sa turističkim potencijalima ovog dela Podrinja, koje je predstavila opštinska Turistička organizacija. Predsednik opštine Zoran Jevtić pozdravio je učesnike takmičenja izrazivši zadovoljstvo što se posle problema nastalih zbog koronavirusa, polako nastavljaju planirane aktivnosti i druženja.

– Ovo je početak letnje sezone tokom koje nas očekuje niz programa i mi se radujemo svakoj manifestaciji koja privlači ovako veliki broj i učesnika i posetilaca. Tome su doprineli i dobri rezultati mera imunizacije, a naši sugrađani su u velikoj meri poslušali sve savete nadležnih i to nam je omogućilo da se danas okupimo pored Drine. Ovih dana je aktuelna priča i o pojavi dabrova u našem priobalju, što samo potvrđuje da je naša reka čista i to tako treba i da ostane – poručio je Jevtić.

Održana 11. "Škobaljijada i gurmanijada" u Malom Zvorniku, kuliniraski mirisi pored Drine

Kako je objasnio, ova jednodnevna manifestacija je dobar uvod u onu veću, četvorodnevnu, koja sledi krajem jula – „Drina je smisao života“. Ako sve bude kako treba, rekao je, ona će biti održana po planiranom programu, ali jedino još uvek nije sigurno da li će biti koncertnih aktivnosti. Jedanaestu „Skobaljijadu i gurmanijadu“ zvanično je otvorila Ivana Nikolić, narodna poslanica u Skupštini Srbije iz bratske opštine Ub. Ona je podsetila da je Mali Zvornik na nivou Mačvanskog okruga na prvom mestu po broju vakcinisanih građana, što je doprinelo opuštenijem druženju i uživanju pored Drine.

– Treba što pre da se vratimo normalnom životu i ovakvim manifestacijama. Naši bratski odnosi nas ohrabruju da ćemo i u periodu ispred nas razvijati dobru saradnju i ovakve programe. Učesnicima želim dobar ulov i ukusnu hranu – rekla je ona.

Prvo mesto u ulovu skobalja osvojio je Davor Janušić iz Zvornika sa 13.895 gram-poena, drugoplasirani je njegov sugrađanin Sejo Vehbić sa 2.075, a treće mesto pripalo je Milanu Dimitrijeviću iz Ljubovije sa 1.415 gram-poena. Najmlađi takmičar na stazi bio je Strahinja Vasić iz Ljubovije rođen 2016. godine.

U pripremi gurmanskih specijaliteta učestvovale su ekipe koje su se svojski trudile da zadovolje ukus žirija, stavivši ga na „slane muke“. Prvo mesto u pripremi riblje čorbe zauzeo je tim „Drinski vajati Mišić“ iz Donje Borine, drugo „Drinska štuka“ iz Loznice i treće „Sidro“ iz Zvornika. Najuspešniji u pripremi čorbastog pasulja bili su članovi ekipe „Kotlić from Komirić“ iz Komirića, drugo mesto je zauzeo Čiča Gliša iz Brasine, a treće „Kurajberi“ iz Loznice. Najukusniji lovački gulaš spremili su članovi ekipe „Podgorka“ iz Osečine, drugoplasirani je tim „Nezaborav“ iz Donje Trešnjice, a treće mesto zauzela je ekipa „Prijevoj“ iz Čačka.

Posle pet godina na „Gurmanijadi“ se ponovo pojavio poznati Čiča Gliša, odnosno Gligorije Purtić iz Brasine koji je privukao pažnju svojim zdravicama, stihovima i hranom pripremljenom na stari način.

Održana 11. "Škobaljijada i gurmanijada" u Malom Zvorniku, kuliniraski mirisi pored Drine

– Tu je pasulj u zemljanom loncu, zbunjeni krompir ispod sača i dve domaće pogače. Narodu sam ponudio da proba, nisu se bunili, naprotiv, neki su tražili i repete. Rekao sam na početku takmičenja da je meni bitno druženje s ljudima i uželeo sam se sveta posle ovih godinu i više dana neobičnog korona-zatvora u koji smo svi strpani. Ako kane i neko mesto iznad petog, radovaću se, rekao sam, jer sa 73 godine to bi bio veliki uspeh za mene. Eto, osvojio sam drugo mesto. Pitaju me često koliko imam godina, a ja odgovaram da nemam nijednu jer sam ih sve do sada potrošio, a sada uveliko krckam 73. Radio sam četiri decenija kao stolar, domašio se Azije, Afrike, Evrope, a sada se bavim gurmanlucima i to me raduje. Uz mene je neizbežna stara posuda, testija, u kojoj je voda uvek hladna, najbolja za okrepljenje na ovoj vrelini – rekao je Čiča Gliša.

Termin sledeće manifestacije „Drina je smisao života“, uskoro će biti utvrđen, kao i prateći program, poručili su domaćini uz poziv svima da dođu i uživaju na Zvorničkom jezeru poslednjeg vikenda jula.