Počele pripreme za radove obnove na podzemnom gradu u Malom Zvorniku

Žalbe osuđenika u Srbiji zbog rada u farmaceutskoj kompaniji u Šapcu
FOTO: Ilustracija

Radovi na obnovi i uređenju podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku ušli su u novu fazu koja podrazumeva građevinsko-zanatske poslove, izradu hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, kao i podstavljanje video-nadzora. Vrednost radova je nešto veća od 25,8 miliona dinara, a posle toga sledi i uređenje devet novih prostorija, koje će biti opremljene u autentičnom stilu.

Kako je potvrđeno iz lokalne samouprave, u tim prostorijama biće adaptiran vojni magacin, poljska bolnica i kancelarija komandira, dok je u sledećoj, trećoj, fazi radova predviđeno uređenje vinskog podruma sa restoranom i adaptacija kapele za bogosluženja sa oltarskim prostorom i ikonostasima, posvećena Svetom Andreju Prvozvanom, zaštitniku dinastije Karađorđević, po ugledu na to kako je izgledala posle izgradnje.

Počele pripreme za radove obnove na podzemnom gradu u Malom Zvorniku

Uređenje i obnovu ovog objekta izgrađenog tridesetih godina prošlog veka podržala je država u cilju poboljšanja turističke ponude malozvorničke opštine.

Podzemni grad Karađorđevića se nalazi u steni i prostire na površini od oko tri hiljade kvadratnih metara. U njemu je oko 75 prostorija i 1,5 kilometara hodnika, a građen je po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kao sklonište za članove dinastije i Vlade i tajno kraljevo komandno mesto u slučaju rata. Sadašnju postavku pod nazivom “Kamena devojka”, što je bila šifra pod kojom je objekat građen, uradio je istoričar Zoran Tošić, kustos u Muzeju Jadra u Loznici.

Počele pripreme za radove obnove na podzemnom gradu u Malom Zvorniku

S. P