Upaljen meteoalarm za većinu BiH zbog visokih temperatura narednog dana

Prema današnjem statusu i sutrašnjem meteoalarma Evropske unije, zona Zvornika koja pripada mjernoj jedinici u Višegradu biće zaobiđena od ekstremnih vremenskih uslova. Za danas su u pojedinim dijelovima BiH upaljeni žuti meteoalarmi zbog grmljavine, a za sutra zbog visokih temperatura. Ndasjmos e da će Zvornik i u narednim danima biti zaobiđen od ekstremnog vremena. U nastavku prenosimo tekst portala Hayat koji govori o predviđanjima najpoznatijeg meteorologa

0
Upaljen meteoalarm za većinu BiH zbog visokih temperatura narednog dana

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo i do 40 °C u dijelovima Hercegovine i u Posavini, napisao je meterolog Nedim Sladić.

Naglasio je da će to biti prilično dugotrajan toplotni val, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva.

Unositi što više tečnosti

Kako bi prošli sa što manje posljedica u narednom periodu Sladić preporučuje unos što više tečnosti u organizam kako bismo ostali hidrirani, uz laganiju hranu.

Bit će prilično Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu. UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta. Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće – kaže Sladić.
“Temperaturni rekordi za juni ugroženi”

Najavio je nakon proteklog dinamičnog vikenda slijedi još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja.

Ističe da su brojni temperaturni rekordi za juni mjesec ugroženi.

Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini.