Interpol je raspisao potjernicu za dvojicom migranata za koje se sumnja da su počinili ubistvo tokom boravka u Bosni i Hercegovini. Oni su pred Kantonalnim sudom u Bihaću prethodno oslobođeni zbog nemogućnosti potvrđivanja identiteta.

Kako se u Interpolovoj potjernici navodi, Walid Ferroukhi ima 28 godina, a Ismail Mehali 36, i obojica su državljani Alžira.

BIRN BiH je ranije pisao kako su Ferroukhi i Mehali nepravosnažno oslobođeni optužbi da su u junu 2018. godine tokom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubili 24-godišnjeg Marokanca, jer Kantonalni sud u Bihaću nije mogao utvrditi njihov stvarni identitet.

Nakon ove odluke Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) se žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je djelomično uvažio žalbu Tužilaštva USK-a i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću, te je predmet vraćen na ponovno suđenje, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva USK-a.

– Predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Bihaću kao prvostepenom sudu na ponovni postupak, pa je Sud zakazao glavni pretres, na koji nisu pristupili optuženi, niti su ih pripadnici Sudske policije mogli pronaći u bilo kojem migracionom centru ili van istih – naveli su iz Kantonalnog suda u Bihaću za BIRN BiH, te napomenuli da je to bio razlog za raspisivanje potjernice.

Iz Suda su kazali da su donijeli rješenje o određivanju pritvora u septembru prošle godine, ali kako se optuženi “nalaze u bjekstvu, naređeno je izdavanje centralne i međunarodne potjernice”.

Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Tužilaštva USK-a, kazala je ranije za BIRN BiH kako su postojali problemi kod procesuiranja migranata “zbog njihovog kratkog zadržavanja na teritoriji gdje su počinili djelo”, ali i u identifikaciji “jer se veliki broj njih predstavlja istim imenom i prezimenom, a vrlo često i kao maloljetnici”.