Održan prvi sastanak Foruma pametnih gradova

0
????????????????????????????????????

U okviru realizacije projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ u srijedu je u Sarajevu održan prvi sastanak Foruma pametnih gradova (Smart City Forum). Cilj ovog konsultativnog tijela u koji je uključen i Grad Zvornik je da podstakne interakciju, razmjenu iskustava i ojača lokalne kapacitete kao i da kreira partnerstva koja doprinose uspješnom provođenju procesa digitalne transformacije lokalnih samouprava.

Forum je osnovan na inicijativu Bit Alijanse a na prvom sastanku učešće su uzeli ključni akteri u digitalnoj transformaciji putem koncepta pametnog grada: jedinice lokalne samouprave, savezi gradova i opština, kompanije iz IT sektora, fakulteti, stručnjaci iz oblasti digitalne transformacije, kao i donatori.

U Zvorniku se kroz projekat „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ priprema Akcioni plan za digitalnu transformaciju i realizuje prva mobilna aplikacija pod nazivom „Građanska patrola“.

Projekat uz finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj realizuju Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), kompanije Lanako (Lanaco) i DiViSi solušns (DVC Solutions) i udruženje najvećih kompanija informacionih tehnologija u BiH „Bit Alijansa“.