Strijeljala logoraše iz “Sušice”: Ukinuta potjernica za Višnjom Aćimović, sudi joj se u Srbiji

Strijeljala logoraše iz “Sušice”: Ukinuta potjernica za Višnjom Aćimović, sudi joj se u Srbiji

Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je ukinuta mjera pritvora optuženoj Višnji Aćimović, koja je određena rješenjem tog suda od 12.oktobra 2017. godine, saopćio je Sud BiH.

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo Sud o preuzimanju krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović.

– Sud je donio naredbu kojom se povlači naredba Suda broj S1 1 K 024299 17 Kro od 30.1.2019. godine, na osnovu koje je raspisana potjernica za optuženu Višnju Aćimović – navode iz Suda.

Sud Bosne i Hercegovine je 7. februara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optuženu Višnju Aćimović tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Optužena Višnja Aćimović se tereti da je, početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zv. Mračni dol koji se nalazi u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica, bez službenog položaja u Vojsci Srpske Republike Bosne i Hercegovine (VRS), svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih NN pripadnika VRS-a, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici – navedno je iz Suda.

Višnja Aćimović je sestra aktuelnog načelnika Općine Vlasenica Miroslava Miće Kraljevića.

Kraljević je bio komandant takozvane specijalne policijske jedinice čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake. Iako je prošlo četvrt stoljeća i iako je njegovo ime često spominjano na haškim i suđenjima pred Sudom BiH, Kraljević nije odgovarao za ono što je činio u ljeto 1992. godine, a o čemu su mediji ranije pisali.

Mićo Kraljević, SDS-ov konvertit, godinama je jedan od najutjecajnijih ljudi u ovom dijelu BiH. Kako zbog svojih političkih veza, tako i zbog imidža borca i patriote kojeg je gradio u ratnim godinama.

Imenovan je na dužnost komandanta takozvane specijalne jedinice policije u Vlasenici 1992.godine. Zbog toga se Kraljevićevo ime i prezime dugo već dovodi u vezu s ratnim zločinima počinjenim u ovom gradu.

No, istrage, barem zvanično, i optužnice nije bilo. Njegovi će politički protivnici iz Vlasenice ustvrditi kako je na slobodi samo zato što je, kao zaštićeni svjedok, pomagao u istragama protiv svojih nadređenih.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)