Građani BiH od danas u Hrvatsku mogu i “bez posebnog razloga”

16.05.2021., Slavonski Brod - Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ovo znači da od sada građani Srbije i BiH za ulazak u Hrvatsku treba da imaju jednu od tri potvrda – da su vakcinisani ili da su preboljeli kovid ili da imaju negativan test

U Hrvatsku će bez ikakvih ograničenja od danas moći da dođu građani trećih zemalja, među kojima i oni iz Bosne i Hercegovine, kao i svi koji imaju digitalne kovid potvrde, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je rekao da će oni koji nemaju potvrde morati predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenom virusu korona ili da su vakcinisani.

“Novost je i da osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku”, dodao je Božinović.

Ovo znači da od sada građani Srbije i BiH za ulazak u Hrvatsku treba da imaju jednu od tri potvrda – da su vakcinisani ili da su preboljeli kovid ili da imaju negativan test, prenose hrvatski mediji.
Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda, Božinović je naveo da će se njihova upotreba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi.

On je dodao da je dodatna novina i to da će se na svim mjestima u Hrvatskoj gdje se vrše testiranja moći izdavati i digitalne kovid potvrde, što će biti omogućeno i stranim državljanima.

“Svako može doći u posjed digitalne kovid potvrde”, rekao je Božinović.