Nedim Sladić najavio novi toplotni val u BiH: Afrika se prsi prema Balkanu

Uskoro toplotni val na ovim prostorima!
SLadić najavljuje, Sladić pogađa

Iza 7. 7. ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu, što će izgledno značiti i novi, za mnoge predjele Bosne, treći toplotni val ovog ljeta – navodi Sladić

Meteorolog Nedim Sladić kaže da smo vrhunac toplotnog vala ispratili te da se od danas snižavaju se temperature.

– Početak jula kreće umjerenijim i nestabilnijim ritmom, naročito u Bosni, ali nekih značajnijih padavina i dalje nema koje bi širokopojasno ublažile sušu. Glavnina poremećaja premješta se i ovoga puta sjevernije od naše zemlje, ali svježiji zrak dospjet će zahvaljujući jačem sjeverozapadnom strujanju u kojem će biti vlage, a koja se spušta i u niže slojeve vertikalnog atmosferskog stuba – navodi Sladić.

Dodaje da se za danas i sutra treba računati da usljed viška termičke energije na sjeveru, sjeveroistoku i djelomično u centralnoj Bosni usljed snažnog izdizanja, hlađenja, širenja i kondezovanja zraka iz prizemlja u visinu može biti vertikalnog razvoja tornjastih oblaka iz kojih može biti i lokalnih grmljavinskih nevremena praćenih gradom i jakim vjetrom.

– Iza 7. 7. ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu, što će izgledno značiti i novi, za mnoge predjele Bosne, treći toplotni val ovog ljeta – navodi Sladić.