U akciji UIO u istočnoj Bosni oduzete cigarete i duhan vrijednosti preko 60 hiljada maraka

U akciji UIO u istočnoj Bosni oduzete cigarete i duhan vrijednosti preko 60 hiljada maraka

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u akciji provedenoj na području Foče privremeno su oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 KM.

Prema uputama Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH, pretresli su jedan stambeni objekat kao i prateće objekte.

– Tom je prilikom pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO, a iste su se nelegalno prodavale na području Foče. Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J. V. bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH – saopćeno je iz UIO.

Također, od dvije osobe inicijala M. F. i Z. F. privremeno je oduzeto 39,5 kilograma duhana i 995 kutija cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO.

– Protiv ovih osoba bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom. Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM – navedeno je u saopćenju.

Najavili su da će i u narednom periodu nastaviti pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.