Uhapšeni direktor rudnika Đurđevik i savjetnik gradonačelnika Živinica i to prilikom uzimanja mita

Uhapšeni direktor rudnika Đurđevik i savjetnik gradonačelnika Živinica i to prilikom uzimanja mita

Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Suljić i savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić uhapšeni su danas prilikom uzimanja mita, a u počinjenju krivičnog djela zatekla ih je policija, saznaje portal Klix.ba.

Naime, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili dvije osobe zbog sumnje na koruptivne radnje u okviru operativne akcije kodnog naziva “Jafa”.

Akcija je provedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a kako je zvanično potvrđeno za Klix.ba, slobode su lišeni vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Suljić i savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić, koji su zatečeni u izvršenju krivičnog djela.

Oni su nakon hapšenja sprovedeni u Terenski ured SIPA-e u Tuzli, gdje će biti saslušani tokom dana. Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za Klix.ba je kazao da je osim Suljića i Zukića osumnjičena još jedna osoba.

Njima se, kako je naveo Serhatlić, na teret stavljaju počinjenja krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnog djela i primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

“Ove osobe se terete da su u prethodnom periodu, posljednja dva mjeseca, koristeći se ovlastima koje imaju i svojim utjecajnim pozicijama, od jedne zaštitarske agencije na području Živinica tražili da im se isplati mito za dug koji je stvoren od Rudnika uglja Đurđevik, a u vezi s pružanjem zaštitarskih usluga ove agencije. Oni su od 300 hiljada KM, koliki je bio dug, tražili da im se isplati provizija ili mito od 15 posto vrijednosti, što je okvirno 45 hiljada maraka”, kazao je Serhatlić za Klix.ba.

Vlasnik zaštitarske agencije, prema Serhatlićevim riječima, odbio je prijedlog osumnjičenih, nakon čega je izvršena prijava slučaja nadležnoj policijskoj agenciji.

“Mi smo zajedničkim snagama u proteklom periodu, uz primjenu posebnih istražnih radnji, izvršili označavanje novca i na takav način je izvršena primopredaja, a osobe su zatečene u izvršenju krivičnog djela”, naveo je Serhatlić.

Prema daljnjoj proceduri, uhapšeni će biti ispitani u Terenskom uredu SIPA-e u Tuzli, a sutra se očekuje predaja Tužilaštvu TK.

“Nakon toga ću, kao postupajući tužilac, Općinskom sudu u Živinicama podnijeti prijedlog za određivanje pritvora. Ovdje je bitno napomenuti i da je ovaj predmet dobar primjer saradnje građana s policijskim agencijama i tužilaštvom, jer mi upravo na ovakav način možemo doprinijeti suzbijanju korupcije”, naveo je Serhatlić.

Za razliku od Samira Suljića, Abdulah Zukić od ranije je poznat policijskim organima. Između ostalog, iza sebe ima prvostepenu osuđujuću presudu od šest mjeseci zatvora, odnosno uslovnu kaznu od dvije godine za koruptivna krivična djela, ali i optužnicu za nasilničko ponašanje.

Ranije je obnašao funkcije ministra u Vladi TK, zatim savjetnika bivšeg kantonalnog premijera Denijala Tulumovića, a trenutno je savjetnik gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću.