Horor u Koprivnici: Muškarca 28 godina tretirao kao roba, fizički zlostavljao i prisiljavao na rad

0
Krajiški rob ponovo nestao!??
FOTO: Slična priča iz Hrvatske šokirala je svjetsku javnost prije tri godine, a žrtva je bila iz cazinske krajine koja je tražila bilo kakav posao u Hrvatskoj

Muškarca (65) prijavili su zbog trgovine ljudima jer je od 1993. držao 66-godišnjaka na imanju, fizički ga zlostavljao i prisiljavao na svakodnevni rad oko brige sa stokom i u domaćinstvu, bez naknade i osnovih uslova.

Koprivnička policija je dovršila istragu kojom je obuhvaćen 65-godišnji muškarac s područja Koprivničko-križevačke županije, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela trgovine ljudima.

Policija u svom šturom saopštenju navodi da je osumnjičeni koji živi na području Koprivničko križevačke županije, od 1993. godine do juna ove godine na svom poljoprivrednom imanju, iskorištavajući teške porodične prilike i životne okolnosti držao 66-godišnjaka, prenose 24 sata.

U tih 28 godina koliko je čovjeka držao u “ropstvu” čak ga je fizički zlostavljao i prisiljavao na svakodnevni teški fizički rad oko brige sa stokom, poljoprivrednim poslovima i domaćinstvu, bez ikakve novčane naknade, ne osiguravajući mu osnovne higijenske uslove i adekvatni prostor za život.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanje ljudima iz člana 106. stava 1. Krivičnog zakona, protiv osumnjičenog je podnesena krivična prijava nadležnom Opštinskom sudu te je predan zatvoirskom nadzorniku. Ukoliko tužilaštvo podigne krivičnu prijavu, a sud utvrdi da se zaista radilo o tom krivičnom djelu, osumnjičeni može očekivati kaznu zatvora u trajanju od jedne do 10 godina.

To je drugi slučaj držanja roba na imanju unazad nekoliko godina na području Koprivničko križevačke županije. Podsjećamo da su 24sata pisala o slučaju iz Novigrada Podravskog.