Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan

0
Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan

Slava starog zvorničkog hrama Praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan, proslavljena je danas u prisustvu velikog broja vjernika, koji su djelom ispunili i portu crkve.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Gospodin Fotije sa sveštenstvom. Kum slave ove godine je bio Hadži Jovan Spasojević iz Zvornika.

Veliki broj vjernika, koji poste Petrovdanski post se danas pričestio, kao i veliki broj najmlađih naših sugrađana koji su sa nestrpljenjem čekali da prime Sveto pričešće .

Tokom Svete arhijerejske liturgije, đakon crkve Rođenja svetog Jovana Krstitelja , Đorđe Grujić rukopoložen je u čin sveštenika.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski G. Fotije je nakon liturgije narodu i sveštenstvu stare zvorničke crkve čestitao slavi i pohvalio njihov trud na obnovi i uređenju crkve.

Vladika Fotije je istakao zadovoljstvo što se okupio veliki broj vjernog naroda u, kako je rekao, „staroj zvorničkoj crkvi, koja je danas, nakon obnove, kao nova i freskopisana svetogorskim ikonopisom“.

„ Danas, predokušamo pustinju, jer proslavljamo sina pustinje Svetog Jovana Krstitelja. Život naš hrišćanski se sastoji od dobrih djela, ali ona nisu dovoljna, jer bi bili slični pojedincima i organizacijama koja se bave dobrovoljnim radom. Naša dobra djela treba da izviru iz najvećeg dobrog djela, a to je vjera u Gospoda, Isusa Hrista koga je krstio Sveti Jovan Krstitelj, rekao je vladika Fotija.

On je istakao da kroz svetu ckrvu njegovu, Hristovu, čujemo glas Svetog Jovana.

– Mi smo danas dolaskom u crkvu ostavili jednog starog čovjeka sa svim navikama ovozemaljskog svijeta, ali smo se izborili da dođemo u ovaj sveti hram. Dolazak u crkvu je ono što se tiče našeg spasenja i naše zajednica sa Bogom. Svaki naš dolazak u hram je novi susret sa Bogom kada treba da se zapitamo da li smo se u dubini srca pokajali, a imamo zašto. Imao sam priliku da vidim dio moštiju Svetog Jovana na Svetoj Gori i to je zaista nešto veličanstveno. Odmah se može prepoznati da to on, toliko je veliko njegovo djelo. Čitav život je živio u pustinji i to je zaista veliko čudo. Uspio je da preživi i da ga Bog sačuva kako bi propovijedao dolazak Isusa Hrista i molio za pokajanje svih ljudi. Zato i mi treba da budemo pokajnici, prvo mi sveštenici da stojimo iza riječi koje govorimo, jer kako govorimo tako treba i da tvorimo , istakao je vladika Fotije i dodao da je to put koji treba pokazati svim vjernicima jer put pokajanja je put za sve nas.

Nakon litije oko stare zvorničke crkve Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski G. Fotije osveštao je novooslikanu ikonu Majke Božije – Trojeručice, koja će ostati u ovoj svetinji u novom tronu.

Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan

Pored ikone postavljena je kopija pojasa Majke Božije sa Svete Gore (original se nalazi u manastiru Vatoped).

Osveštana je i nova ikona Svetog Sisoja, a vjernici su dobili na dar i česticu moštiju Svetog Sisoja velikog, zaštitnika djece.