Danas narandžasti meteoalarm za područje Zvornika, previsoke temperature i moguća oluja s grmljavinom

Danas narandžasti meteoalarm za područje Zvornika, previsoke temperature i moguća oluja s grmljavinom

Meteorolog Nedim Sladić objavio je sistem za detekciju oluja za današnji dan i upozorio je da su indeksi nestabilnosti dosta izraženi

Nakon vrhunca trećeg toplotnog vala koji je pogodio našu zemlju najavljena je promjena vremena koja će donijeti zahlađenje ali i potencijalno opasne vremenske prilike budući da je najavljeno grmljavinsko nevrijeme za šire područje BiH.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je sistem za detekciju oluja za današnji dan i upozorio je da su indeksi nestabilnosti dosta izraženi.

-Velika količina dostupne energije nakon izraženog toplotnog vala i posljedica pritjecaja malo svježijeg zraka po visini usljed premještanja ose visinske doline prema istoku, te linije nestabilnosti u prizemnom slolju, poslužit će danas kao okidač za snažan razvoj kumulonimbusnih oblaka (olujnih sistema), odnosno oblaka vertikalnog razvoja. Kako prevladava jugozapadno visinsko strujanje, razvoji će započeti u centralnim planinskim oblastima, koji će potom odmicati i jačati prema sjeveroistoku.

Prema svim analiziranim modelima (ICON, GFS, ECMWF, ECMWF+SWISS), kao i prema NOTHAS sistemu, najveće vjerovatnoće su skoncentrisane na potezu Doboj-Gradačac-Tuzla-Bijeljina, pa ova područja treba danas da računaju na lokalno vrlo snažna grmljavinska nevremena u poslijepodnevnim satima.

Ono što ih može karakterisati jesu snažne uzlazne struje (low-level shear 0-1 km – smicaj vjetra pri nižim slojevima je lokalno veći od 20 m/s), SRH 0-3 km i preko 250 m^2/s^-2, vrlo niske temperature pri vrhu oblaka (na IR VIS spektru i do -55 °C), kao i snažne silazne struje pa se očekuje pojava grada većeg zrna, lokalno obilnija oborina te prolazno olujan vjetar. Vjerovatno u nizinama sjevernije od naše zemlje uz ovakve parametre o smicaju vjetra na raznim slojevima atmosfere i vrtložnosti struja mogući su i začeci ljevkastih struktura (mislim prije svega ovdje na područje Mađarske i Češke), koji će biti bliže izravnom utjecaju mlazne struje i većih brzina vjetra na višim slojevima atmosfere.

Danas narandžasti meteoalarm za područje Zvornika, previsoke temperature i moguća oluja s grmljavinom

Dostupna količina toplotne energije (CAPE) je danas ponegdje i preko 2000 J/kg, što govori da će pregrijani zrak pri tlu hladiti se uvis zahvaljujući svježijem okolnom uz njegovo daljnje širenje, hlađenje i kondenzovanje, a po kriteriju CAPE-a, sve preko 2000 J/kg je nažalost dovoljno za vrlo jake oluje.

LI indeks (indeks podizanja) ide i ispod -5, dok K-indeks ide preko 35. Ovi parametri podržavaju nastanak jakih grmljavinskih oluja na već navedenom području.

Sve u svemu, dinamičan dan ispred nas, ali nadati se da će nas u najvećoj mjeri zaobići sve nedaće, kao i materijalna šteta, napisao je Sladić.