Drugi dan Marša mira krenuo iz Liplja, prvi učesnici stigli u Kamenicu gdje će se klanjati Džuma namaz (FOTO)

Prvi učesnici Marša mira ove godine jutros su počinjali pristizati u Kamenicu kod Zvornika. Ovdje je planirano klanjanje Džuma namaza ispred centralnog spomen obilježja ubijenim stanovnicima Kamenice. I ove godinekao i ranijih moguće je vidjeti veliki broj humanitarnih organizacija koje pružaju podršku učesnicima kroz osvježenje i svježe voće. Među onima koji dočekuju učesnika Marša su i volonteri humanitarne organizacije Help others koji su obezbedili ogromne količine voća i osvježenja za učesnike.

0
Drugi dan Marša mira krenuo iz Liplja, prvi učesnici stigli u Kamenicu gdje će se klanjati Džuma namaz (FOTO)

Više od 3.000 učesnika Marša mira, jutros su krenuli na drugi dan Marš mira iz Liplja kod Zvornika prema Potočarima kod Srebrenice,

Inače, 17. po redu Marš mira i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Prvu noć proveli su u kampu Liplje, a sutra ujutro nastavljaju put prema Potočarima iz kampa Mravinjci kod Konjević Polja.

Drugi dan Marša mira krenuo iz Liplja, prvi učesnici stigli u Kamenicu gdje će se klanjati Džuma namaz (FOTO)
FOTO: Punkt za osvježenje HO Help Others Salzburg

Predsjednik Pododbora za Marš mira 2021 Zulfo Salihović izjavio je za AA da je prvi dan marša, kao i sve aktivnosti proteklo u najboljem redu.

“Imajući u vidu visoke temperature koje su danas bile na trasi, danas je bio mali broj intervencija od strane medicinskih ekipa koje su zadužene za zdravstveno stanje učesnika Marša mira. Danas je planirana ruta u dužini od oko 30 kilometara i malo je lakša, povoljnija za pješačenje u odnosu na danas s obzirom da ćemo danas prelaziti planinu Udrč i tu je uglavnom hladovina”, pojasnio je Salihović.

Adnan Huseinović, ljekar iz Službe hitne medicinske pomoći iz Doma zdravlja Gračanica, bio je juče uz učesnike Marša mira pružajući im potrebnu medicinsku pomoć.

“Bio je izuzetno težak i naporan dan. Od sedam sati jutros temperature su bile poprilično visoke. Tokom dana imali smo mnogo intervencija. Uglavnom se radilo o povredama, uganućima, različitim alergijskim reakcijama, pa i do težih povreda poput kolapsa i anginoznih bolova gdje smo pacijente morali transportovati do najbliže ustanove u Kalesiju”, kazao je Huseinović za AA.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju anginozni bolovi – dehidracija, kolaps, slabosti i malaksalosti, većinom se radilo o starijim učesnicima Marša mira.

“Međutim, imali smo i mlađe djece. Jednog dječaka od sedam godina isključili smo odmah na početku. Kada je u pitanju mlađa populacija uglavnom se radilo o bolovima u mišićima, alergijskim reakcijama i blaža uganuća i povrede mišića”, dodao je Huseinović.
Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine. Ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od 2.000 do više od 10.000.

​​​​​Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici Marša mira dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Drugi dan Marša mira krenuo iz Liplja, prvi učesnici stigli u Kamenicu gdje će se klanjati Džuma namaz (FOTO)

Učesnici Marša mira nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.