Sutra protesti: Kalesija u centru medijske pažnje, najavljeno potpisivanje peticije

0

Nakon Odluke Općinskog vijeća Kalesija o povećanju paušala općinskim vijećnicima na 750 KM (650 + 100)m za sutra (ponedjeljak, 12. juli), u 12, sazi, najavljeni su protesti u centru Kalesije, ispred platoa BKC-a.

Od Sadika Osmanović, predstavnika neformalne grupe građana koja organizuje prosteste, saznjemo da je od Policijske uprave Kalesija i zvanično dobijeno odobrenje za održavanje protesta.

– Sve je spremno za proteste. Sutra ćemo na protestima uputiti zahtjev vijećnicima da ovu sramnu odluku stave van snage, a bit će organizovano i potpisivanje peticije za povlačenje Odluke. Najvažnije je da sve prođe dostojanstveno, bez bilo kakvih problema koji bi mogli negativno da utiču na proteste. Sa ovim protestom mi nećemo stati, bit ćemo ustrajni i koristit ćemo sve dozvoljene metode pritisaka dok se Odluka ne povuče, kazao je Sadik Osmanović.

Kalesija će sutra biti u centru medijske pažnje u BiH. Nažalost, po negativnom. Dolazak su najavile brojne televizijske ekipe: BHT, FTV, O kanal, RTV TK, N1, a bit će i dopisnici brojnih portala. Naravno, proteste će pratiti i lokalni mediji.

Odluku o povećanju paušala su osudili JOB „Unija veterana“ Kalesija i Patriotska liga Kalesija, koji su je nazvali sramotnom, bahatom i bezobraznom.

Poziv da prisustvuju ovom skupu građana upućen je i općinskom načelniku Seadu Džafiću i svim vijećnicima.

Putem društvenih mreža ogorčenje su izazvali i brojni građani Kalesija.