Mali Zvornik: Naredba građanima da vodu koriste racionalno

0
Mali Zvornik: Naredba građanima da vodu koriste racionalno
FOTO: Arhiv

Opštinsko veće u Malom Zvorniku izdalo je naredbu građanima korisnicima vodovoda da vodu za piće koriste racionalno i u skladu sa njenom namenom. Kako je saošteno iz lokalne samouprave, naredba je doneta na osnovu zakona o vodama i komunalnim delatnostima, kao i odluke o vodovodu i kanalizaciji opštine zbog sprečavanja ozbiljnih poremećaja u snabdevanju vodom za piće na teritoriji Malog Zvornika, izazvanih prekomernom potrošnjom i nenamenskim korišćenjem vode za piće.

– Zabranjuje se korišćenje pijaće vode za punjenje privatnih bazena za kupanje, zalivanje travnjaka, pranje automobila i tepiha i pečenje rakije. Prema građanima koji ne poštuju ovu naredbu preduzeće se mere predviđene zakonom. JKP „Drina“ i upravljači seoskih vodovoda u slučaju povećanog rizika od ugrožavanja vodovodne infrastrukture izazvane prekomernom potrošnjom dužni su da preduzmu propisane mere uključujući i ograničenje potrošnje (redukciju), kao i uskraćivanje komunalne usluge korisnicima koji nenamenski troše pijaću vodu o čemu će blagovremeno obavestiti korisnike vodovoda. Ova naredba trajaće do 1. oktobra.2021. godine – stoji u naredbi Opštinskog veća.

Kako je obrazloženo, JKP „Drina“ uputilo je 9. jula Opštinskom veću predlog za donošenje naredbe o štednji vode kojim je ukazano na postojanje opasnosti od nastajanja ozbiljnih poremećaja u snabdevanju vodom za piće i ugrožavanje vodovodne infrastrukture na teritoriji opštine, izazvanih prekomernom potrošnjom i nenamenskim korišćenjem vode za piće.

– Zakonom je propisano da se voda mora koristiti racionalno i ekonomično i da je svaki korisnik dužan da vodu koristi na način kojim se ne uskraćuje pravo korišćenja vode drugim licima i ne ugrožavaju ciljevi životne sredine. Predviđeno je da se voda za piće ne može koristiti za druge svrhe izuzev za gašenje požara, niti na način koji bi nepovoljno uticao na količinu i svojstva vode. Takođe su propisane novčane kazne za prekršaj fizičkih i pravnih lica, ali i obaveza korisnika komunalne usluge da je koriste na način kojim se ne ometaju drugi korisnici, životna sredina i objekti i oprema koji su u funkciji obavljanja određene komunalne delatnosti. Propisano je i pravo vršioca komunalne delatnosti da uskrati komunalnu uslugu u vreme snabdevanja uz ograničenje potrošnje (redukciju), o čemu je korisnik blagovremeno obavešten u slučaju nenamenskog korišćenja. Odlukom o vodovodu i kanalizaciji opštine Mali Zvornik predviđeno je da će JKP „Drina“ privremeno ili trajno isključiti korisnike sa vodovodne mreže kada potrošač krši propise i naredbu o štednji vode dok štednja traje – navodi se u obrazloženju koje je objavljeno i na zvaničnoj internet stranici opštine.

(S. P. za Loznicke Novosti)