Povodom ekološke katastrofe u Prnjavoru zbog uginule ribe: Podnesen izvještaj protiv direktora “Ribnjaka” Prnjavor

Povodom ekološke katastrofe u Prnjavoru zbog uginule ribe: Podnesen izvještaj protiv direktora "Ribnjaka" Prnjavor

Lukač je rekao na konferenciji za novinare nakon sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova da je izvještaj podnesen zbog izvršenih krivičnih djela oštećenje povjerilaca, utaja poreza i doprinosa i neuplaćivanje poreza po odbitku, a u vezi sa malverzacijama putem blokiranog računa Privrednog društva, gdje pričinjena materijalna šteta iznosi 1.248.387 KM.

Lukač je naveo da je policija Republike Srpske nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv dva lica zbog izvršenih krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i oštećenja povjerilaca, a u vezi nezakonitostima oko uzimanja novca od “Bobar banke” Bijeljina.

On je istakao da identifikovana materijalna šteta iznosi 12.252.785 KM, a stečena protivpravna imovinska 1.212.138 KM.

Prema njegovim riječima, policija Republike Srpske podnijela je jedan izvještaj protiv sedam osoba u vezi sa zloupotrebama u Šumskom gazdinstvu “Borja” Teslić, a do sada je utvrđena materijalna šteta u iznosu od 1.003.324 KM.

Izvještaj je podnesen zbog izvršenih krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rada u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, sprečavanje dokazivanja, pustošenje šuma i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Lukač je rekao da je podnesen izvještaj protiv tri lica zbog izvršenih krivičnih djela neizvršenje sudske odluke, oštećenje povjerilaca pri čemu te osobe, na osnovu lažnog ugovora o prodaji preduzeća, svjesno nisu izvršila presudu Višeg privrednog suda Banjaluka, te su tako preduzeću “Plant global” Zvornik pričinila materijalnu štetu i stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.710.490 KM.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je novinarima da se predmet “Ribnjak” Prnjavor trenutno nalazi u fazi istrage.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je ranije Srni da će zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine opštine o situaciji u prnjavorskom “Ribnjaku” nakon uginuća više od pet tona ribe, što prijeti da izazove ekološku katastrofu širih razmjera.