Upaljen narandžasti meteoalarm za Zvornik, a za Loznicu crveni meteoalarm najavljene poplave u slivu Jadra

Upaljen narandžasti meteoalarm za Zvornik, a za Loznicu crveni meteoalarm najavljene poplave u slivu Jadra

Za danas je u većini Bosne i Hercegovine upaljen narandžasti meteoalarm uključujući i područje Zvornika. Prema najavi iz hidrometeoroloških zavoda Bosne i hercegovine očekuju se obilne padavine koje mogu uzrokovati bujice i lokalne poplave praćene grmljavinom.

Iz zvorničke Civilne zaštite nisu se oglasili upozorenjem ili saopštenjem za predstojeće nevrijeme.

U Loznici je danas puno kritičnije, a za ovo područje upaljen je crveni meteoalarm. Upozorenje za područje Loznice prenijele su Lozničke novosti čiji tekst u potpunosti prenosimo u nastavku:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je rano jutros upozorenje na moguć nagli porast vodostaja sa manjim izlivanjima u slivovima više reka u Srbiji među kojima je i Jadar. Do izlivanja može doći na manjim bujičnim vodotocima.

RHMZ je istovremeno izdao i upozorenje na vremenske nepogode na području cele zemlje. U upozorenju se navodi da će se do sutra zadržati nestabilno vreme sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i velikom količinom padavina očekuju se lokalno, u našem kraju uglavnom u popodnevnim satima.

Na području zapadne Srbije na snazi je crveni meteo alarm zbog obilnih padavina i žuti zbog grmljavine.

Crveni alarm označava da je moguće više od 30 litara kiše po kvadratnom metru u roku od tri sata. Ovakvo vreme može ugroziti živote ljudi i životinja i naneti štetu pokretnoj i nepokretnoj imovini, izazvati poplave i bujice kao i odrone i klizišta. Mogući su problemi u saobraćaju, a u gradskim sredinama ozbiljne probleme sa kišnom kanalizacijom. Šteta u poljoprivredi i šumarstvu je takođe moguća.

Prema prognozi vremena RHMZ, u Loznici i susednim opštinama danas se očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom uznajvišu dnevnu temperaturu do 25 Celzijusa. Sutra će biti za stepen toplije, a pljuskovi i grmljavina mogući su posle podne.

Od srede postepeni porast temperature i pretežno sunčano vreme.

Biometeorološke prilike danas mogu izazvati određene tegobe kod srčanih bolesnika i astmatičara. Meteoropate mogu osećati pospanost i glavobolju i biti neraspoložene.

Svi učesnici u saobraćaju trebalo bi da budu dodatno oprezni.