Zvorničanin Mahir Hadžić dobio svjetsko priznanje. U rangu je s Hawkingom!

On je, sudeći po spisku dobitnika Adamsove nagrade, prvi matematičar s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovu visoku naučnu nagradu.

0
Zvorničanin Mahir Hadžić dobio svjetsko priznanje. U rangu je s Hawkingom!

Bosanskohercegovački matematičar, sa londonskom adresom, prof. dr. Mahir Hadžić, ovogodišnji je dobitnik prestižne Adamsove nagrade (The Adams Prize) koja se više od 150 godina dodjeljuje nekom od matematičara baziranim u Ujedinjenom Kraljestvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, za vrhunska postignuća u matematičkim naukama.

Ime dr. Mahira Hadžića, tako se našlo među imenima najpoznatijih svjetskih matematičara i fizičara – dobitnika Adamsove nagrade – među kojima su James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Stephen Hawking, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici koji su nagradu dobili u vrijeme dok su bili predavači na britanskim univerzitetima.

Adamsovu nagradu Hadžić je, kako stoji na oficijelnoj stranici Univerziteta u Kembridžu, a  koji dodjeljuje nagradu, dobio za svoja postignuća iz oblasti parcijalnih diferencijalnih jednačina.

Zvorničanin Mahir Hadžić dobio svjetsko priznanje. U rangu je s Hawkingom!

„Naravno da sam obradovan ovom nagradom. Ovo je velika čast, ali ujedno i potvrda mog dosadašnjeg bavljenja istrazivačkim radom.

Inače, naučne oblasti kojima se bavim su matematička analiza, matematička fizika i diferencijalne jednačine. Moj fokus u zadnjih par godina je rigorozno matematičko razumijevanje dinamke fluida, posebno u kontekstu samogravitirajućih objekata, kao sto su primjerice zvijezde i galaksije.

Svakako, ovo je priznanje i univerzitetu na kome radim, jer je uz mene, ove godine, nagradu dobio i još jedan moj kolega sa University College London (UCL) Jeffrey Galkowski“, kazao nam je Hadžić, neposredno nakon što je vijest o nagradi javno objavljena na stranici Univerziteta Kembridž.

Hadžić je, sudeći po spisku dobitnika Adamsove nagrade prvi matematičar s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovo visoko naučno priznanje.

Na pitanje da li, kao  profesor na jednom od poznatih svjetskih univerziteta, ima kontakata sa svojim kolegama u BiH, Hadžić odgovara da „svakako ima“ i da je obradovan svakim pozivom za učešće na konferencijama i kongresima, kao i raznim drugim predavanjima u zemlji u kojoj je rođen.

„Imam saradnju i jako dobre odnose s mojim kolegama na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. Nažalost, pandemija je otežala naše naučne kontakte, ali nadam se da ću, čim se nađem u Tuzli s kolegom dr. Vedadom Pašićem i ostalim moći doprinijeti kako popularizaciji prirodnih nauka tako i obrazovanju domaćih stručnjaka.

Kao neko ko potiče iz BiH, ko je tamo odrastao i ko je svakim damarom vezan za svoje korijene, volio bih da, osim na univerzitetu, i u malim sredinama budem jedan od promotora bavljenja matematikom i prirodnim naukama.

Prisustvo talenta u BiH nije sporno, ali je samo po sebi nedovoljno i stoga ne treba gubiti vrijeme razmišljajući o tome „da li smo talentirani“.

Talent je zapravo mali postotak na ljestvici uspjeha svakog ozbiljnog naučnika. Predanost, motivacija, strpljenje, i puno rada igraju ključnu ulogu, i baš kao u svakoj profesiji, prirodno,  prate proces (naučnog) sazrijevanja.

Uspjesi su,  uz sve to,  proizvod sistemskog ulaganja u razvoj nauke i novih tehnologija – svaka uložena marka se vremenom višestruko vraća“ poručuje Hadžić.

Mahir Hadžić rođen je u Zvorniku, odakle je kao devetogodišnjak, sa svojim roditeljima i bratom, protjeran u aprilu 1992. godine.

Progon ga je odveo u Split, gdje se kao osnovac, skupa sa svojim dvije godine starijim bratom Tarikom, počeo zanimati za matematiku.

Nekoliko godina i on i brat mu, iako izbjeglice, u kategorijama za osnovce, bili su prvaci Hrvatske u matematici.

U vrijeme dok su pohađali gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli i on i brat Tarik, danas doktor informacionih tehnologija, sa Svjetskih matematičkih olimpijada u BiH su donijeli nekoliko medalja, među kojima i dvije srebrene medalje.

Mahir Hadžić dodiplomski studij matematike, a potom i master, završio je na Univerzitetu u Beču, nakon čega je doktorat iz matematike odbranio na Brown univerzitetu u SAD-u.

Tri godine bio je postdoktorant na čuvenom MIT –u u Bostonu, nakon čega se vraća u Evropu na poziciju predavača na Kings Koledžu u Londonu (King's College London).

Zvorničanin Mahir Hadžić dobio svjetsko priznanje. U rangu je s Hawkingom!

Nedavno je promoviran u redovnog profesora  Univerzitetskog Koledža u Londonu (University College London).

Inače, njegovi naučni radovi iz matematike objavljivani su u najprestižnijim svjetskim matematičkim žurnalima.

Oženjen je s dr. Saman Fatima Khaled s kojom ima dvoje djece.