REAGOVANjE UDRUŽENjA ”NE DAMO JADAR” – Da se utvrdi šta se tačno desilo sa vodom u okolini Loznice

0
REAGOVANjE UDRUŽENjA ''NE DAMO JADAR'' – Da se utvrdi šta se tačno desilo sa vodom u okolini Loznice

Povodom saopštenja kompanije ”Rio Sava eksplorejšn” u kojem se tvrdi da ”Rio Tinto” nema nikakve veze sa pojavom crvene vode u bari u Gornjim Nedeljicama reagovalo je Udruženje ”Ne damo Jadar”.

Meštani okupljeni u ovom udruženju pozivaju sve relevantne institucije da izađu na teren i ”utvrde šta se tačno desilo na spomenutoj parceli sela Šurice”. Oni traže da se ”uznemirenim meštanima” objasni kako je na nekada plodnom zemljištu nastala rupa, kako je ispunjena vodom, odakle voda, koliko je duboka, zbog čega u njoj nema živog sveta i kakav se smrad širi iz nje.

REAGOVANjE UDRUŽENjA ''NE DAMO JADAR'' – Da se utvrdi šta se tačno desilo sa vodom u okolini Loznice

– Pozivamo sve relevantne državne institucije da utvrde šta se desilo sa njivama koje su bile predmet istražnih radnji kompanije ”Rio Sava” i koje su sada prešle u njihovo vlasništvo, a na kojima takođe ne raste ništa. Slike koje gledamo iz sveta o nedelima prema prirodi kompanije ”Rio Tinto”, postaju identične ovome što gledamo sa prozora svojih kuća. Sve to unosi strah u meštane sela Gornje Nedeljice, Slatina i Šurice, u kojima se ove oranice nalaze. Živimo u konstantnom strahu da nam je zdravlje ugroženo svim ovim istraživanjima, a kako nikada inspekcija nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine i ostalih ministarstava nije izašla na teren, pored svih naših obraćanja i poslatih slika kao dokaz, imamo pravo da zaključimo da ceo projekat neće biti urađen po zakonu jer se zakon već sad ne poštuje. Da se zakon poštuje, projekat Jadar bi bio odmah stopiran jer su državni organi prekršili sopstveni Ustav tačnije, član 74. na koji se pozivamo u svim svojim prijavama državnim institucijama od lokalnog do republičkog nivoa – stoji u saopštenju.

REAGOVANjE UDRUŽENjA ''NE DAMO JADAR'' – Da se utvrdi šta se tačno desilo sa vodom u okolini Loznice

”Ne damo Jadar” napominje i da u opsegu od 300 metara od ”devastiranih njiva” raste stotinu šezdesetoro dece, a poljoprivredne proizvode iz tog kraja za ishranu koristi ”veći deo stanovništva Srbije”.

– Ugrožavanje javnog zdravlja stanovništva je, po zakonima Republike Srbije, krivično delo za koje je zaprećena kazna od dve do deset godina zatvora. Na ova pitanja kompanija niikada nema odgovore, te molimo sve državne inspekcije, ministarstva poljoprivrede, zaštite životne sredine, sve relevantne zavode, da rade svoj posao, te Biološki i Hemijski fakultet da izađu na teren i konačno utvrde šta se dešava sa svim gore navedenim, jer ono što mi meštani golim okom vidimo, nije ekološki, nije zdravo, a ni odgovorno ponašanje jedne kompanije koja stalno to tvrdi rečima, a nikako da primeni u praksi – stoji u saopštenju.

REAGOVANjE UDRUŽENjA ''NE DAMO JADAR'' – Da se utvrdi šta se tačno desilo sa vodom u okolini Loznice

”Projekat Jadar” nije zvanično odobren, podsećaju članovi udruženja, i tvrde da se na terenu kompanija ”Rio Sava” ponaša kao da jeste, ”bahato pokušavajući da nas diskredituje i napravi nepismenima, zavedenima, neupućenima o svim pitanjima budućeg projekta”,

– Mi meštani znamo dovoljno, vidimo sve svojim očima tako da nema potrebe da obaveštavaju nas nego javnost čitave Srbije. Njihova ”Otvorena vrata” su informacije koje vrte svaki put bez dokaza i konkretnih činjenica, onlajn sastanci su kontrolisani, nema dijaloga, odgovora odmah, nego se odgovori smišljaju. Zbog svega što ovde vidimo kao posledice istraživanja, o čemu svedoče slike, ovaj projekat za nas ne postoji. Molimo svoje komšije da ne prodaju svoju imovinu, kao i sve kooperante kompanije ”Rio Sava” da sa njima ne sklapaju nikakve dogovore i ugovore jer na sebe navlače samo bes javnosti i naroda, što kompanija odlično koristi po sistemu ”zavadi pa vladaj”! Sve što tvrdimo i znamo, možemo da dokažemo, samo čekamo da sudovi počnu sa radom po podnetim tužbama protiv kompanije ”Rio Tinto” i njenih kooperanata. – stoji između ostalog u saopštenju Udruženja ”Ne damo Jadar”.

LN

Foto: ”Ne damo Jadar”