Počinje fudbalsko prvenstvo RS, Zvornik ove sezone sa dva prvoligaša

0
Počinje fudbalsko prvenstvo RS, Zvornik ove sezone sa dva prvoligaša
FOTO: ARHIV

Susretom Modriča Alfa – Kozara (Gradiška) u petak (18 časova) zvanično će početi 27. fudbalsko prvenstvo Republike Srpske. Simbolično, to će se dogoditi na stadionu koji nosi ime “Doktor Milan Jelić” po bivšem predsedniku, drugom po redu, “kuće fudbala” iz Banjaluke, iznenada preminulom 30. septembra 2007. godine. Utakmica je završena pobjedom Kozare rezultatom 1:3 nad timom Modriče.

U sezoni 2021/22. nastupiće, kao i u protekloj, 16 prvoligaša, a debitanti u ovom rangu takmičenja su prošlosezonski pobednici dve grupe Druge lige, Omarska (zapad) i Budućnost iz Pilice (istok). Do sada su u prvoligaškim karavanima Republike Srpske, od 1996. godine kada je odigrano premijerno izdanje šampionata ovog entiteta, nastupila 54 kluba. Zanimljivo je da najdužu tradiciju nastupa u Prvoj ligi ima upravo gradiška Kozara koja nikada nije ispadala iz ovog ranga takmičenja i učestvovala je 25 sezona. Dve godine se takmičila u Premijer ligi BiH, u sezonama 2002/03. i 2011/12.

Šampionat će, prema najavama i sastavu imena klubova, biti i te kako uzbudljiv i zanimljiv, a prema procenama stručnjaka, glavne bitke za vrh tabele, šampionsku krunu i plasman u Premijer ligu BiH trebalo bi da vode Krupa, dobojska Sloga, Zvijezda-09 iz Etno sela Stanišići, zvornička Drina i Modriča Alfa. Iz prikrajka će svoju šansu tražiti Slavija iz Istočnog Sarajeva.

Dolaskom novog rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske na čelu s predsednikom Vicom Zeljkovićem prvoligaški fudbal Republike Srpske vratio se na radio talase, ali i male ekrane jer u svakom kolu RTRS prenosi jednu, najzanimljiviju, utakmicu. To je jako važno za afirmaciju, kako samog fudbala, tako i igrača jer je poraslo interesovanje, što je bilo primetno i u prošloj sezoni. I dalje će Prva liga nositi ime po generalnom sponzoru m:telu, što je, u ne tako davnoj prošlosti, bilo gotovo nezamislivo.

-Obavili smo sve seminare službenih lica tradicionalno pred početak svake sezone i spremni ulazimo u nova takmičenja saveznog ranga. Takođe, ušli smo i u proces licenciranja klubova što bi trebalo da podigne kvalitet funkcionisanja klubova, ali i odredi mogućnosti koja to lokalna zajednica, odnosno klub imaju uslove za takmičenje u našem prvoligaškom karavanu. Polako zaokružujemo celinu i u dogledno vreme “utegnućemo” Prvu ligu s kojom ćemo se svi ponositi. Naravno, mnogo u tome nam pomaže i medijska promocija, odnosno direktni prenosi na radiju i televiziji – istakao je Ognjen Valjić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

U subotu će biti odigrane prve utakmice i u drugoligaškoj konkurenciji Republike Srpske, počeće takmičenje u obje grupe koje će takođe brojati po 16 timova, a samo će najbolji na kraju sezone obezbediti plasman u viši rang takmičenja. Savezni rang FSRS čine još četiri grupe regionalnih liga.

Titule

Četrnaest klubova je, u dosadašnjih 26 sezona, osvajalo titule u Prvoj ligi Republike Srpske, a najtrofejniji je banjalučki Borac. Evo spiska svih šampiona:
5 titula – Borac (Banjaluka)
3 – Radnik (Bijeljina), Rudar Prijedor
2 – Rudar (Ugljevik), Boksit (Milići), Drina (Zvornik), Krupa (Krupa na Vrbasu),
1 – Kozara (Gradiška), Leotar (Trebinje), Slavija (Istočno Sarajevo), Mladost (Velika Obarska), Modriča Maksima, Laktaši i Zvijezda-09 (Etno selo Stanišići).

Sportski žurnal