NOVI HAOS Narod izašao na ulice sa avganistanskim zastavama, talibani demonstrirali kako će surovo ugušiti svaku pobunu (VIDEO)

0

Talibani su danas otvorili vatru na demonstrante u gradu Džalalabad, koji su se okupili tražeći da se na zgradama institucija u tom gradu ponovo istaknu avganistanske zastave umjesto talibanskih, javila je lokalna agencija Adžvok avgan njuz.

U izvještaju se navodi i da su talibanski borci tukli pojedine novinare koji su izvještavali s protesta.

Na video snimcima objavljenim na društvenim medijima, vidi se kako ulicama šetaju stotine ljudi noseći avganistanske zastave, dok se u pozadini čuju pucnji, prenosi Indija tudej.

 

Ranije danas grupa žena je izašla na prvi javni protest u Avganistanu, tražeći poštovanje svojih prava, među kojima su socijalna sigurnost, pravo na rad, obrazovanje i učešće u političkom životu.

Ovi protesti su prvi znaci pobune protiv talibana otkako je ta militantna grupa prije tri dana preuzela kontrolu nad cijelom teritorijom Avganistana i ušla u glavni grad Kabul.

Komandant talibana i jedan od lidera militantne grupe Hakani Mreža, Anas Hakani, sastao se danas u Kabulu sa bivšim predsjednikom Avganistana Hamidom Karzaijem, izjavio je neimenovani predstavnik talibana.

Zvaničnik koji je želio da ostane anoniman je rekao da je sastanku pored Karzaija prisustvovao i glavni izaslanik za mirovne pregovore bivše vlade Abdulah Abdulah, prenosi Rojters.

Do sastanka je došlo u trenutku kada talibani pokušavaju da formiraju novu vladu u zemlji.

Hakani Mreža je važna frakcija talibana, a uporište ima na granici sa Pakistanom. Ta grupa je posljednjih godina bila optuživana za neke od najsmrtonosnijih napada u Avganistanu.