PU Zvornik: Predstavljeni rezultati rada za mjesec jul – povećan broj saobraćajnih nezgoda

0

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik u julu mjesecu je bilo stabilno i zadovoljavajuće, istakao je na redovnoj pres konferenciji načelnik PU Zvornik Aleksandar Vasićević i dodao da u tom periodu nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali rasnu, nacionalnu i vjersku netrpeljivost građana na području PU Zvornik.

Na pres konferenciji je predstavljen novi portparol PU Zvornik Danijela Madžarević.

?

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić, istakao je da je u julu tekuće godine na području Policijske uprave Zvornik evidentirano 45 krivičnih djela, što je za 19,6% manje u odnosu na uporedni period.

– Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 41, od kojih su riješena 33 krivična djela, dok je od 17 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno 9 djela. U izvještajnom periodu evidentirano je 18 krivičnih djela protiv imovine, što je za 14,3 % manje u odnosu na uporedni period. Rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 57,9%, dok po nepoznatnom izvršiocu rasvijetljenost iznosi 52,94% – rekao je Savić i dodao da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga, u julu 2021. godine evidentiran 21 slučaj, od čega je jedno krivično djelo i 20 prekršaja iz ove oblasti.

– Takođe, iz oblasti opšteg kriminaliteta, evidentirano je 9 krivičnih djela protiv života i tijela, a tužilaštvu je dostavljeno 9 izvještaja protiv 15 lica. U strukturi ovih krivičnih djela evidentirana je jedna teška i 8 tjelesnih povreda. Ukupna rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 88,9%. Iz oblasti privrednog kriminaliteta, otkrivena su 3 krivična djela, isto kao u uporednom periodu, i u vezi kojih su tužilaštvu dostavljena 3 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 258.000 КM. U toku jula 2021. godine, nije bilo evidentiranih maloljetnih počinilaca krivičnih djela – naveo je Savić.

Načelnik Sektora policije Dražan Erkić, istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u vidu da su u toku mjeseca jula 2021. godine evidentirana 72 prekršaja javnog reda i mira, što je za 1,4% manje u odnosu na uporedni period.

– Najčešći uzrok prekršaja javnog reda i mira je bio alkohol – istakao je Erkić i dodao da u julu mjesecu ove godine nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Erkić je dodao da je u mjesecu julu 2021. godine evidentirano 67 saobraćajnih nezgoda, što je za 45,7% više u odnosu na uporedni period.

– U tim nezgodama nije bilo poginulih lica, teže su povrijeđena 4 lica, dok je lakše povrijeđeno 21 lice. Iz saobraćaja je isključeno 27 vozila i 308 vozača, od kojih je 277 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola – kazao je Erić i dodao da je julu ove godine evidentirano 60 migranata, koji su ilegalno prešli granicu Bosne i Hercegovine, a što je za 34,1% manje u odnosu na isti period 2020. godine.